Honing tegen astma

0

Honing tegen astma

Astma is een van de meest voorkomende chronische longaandoeningen. Mensen met de aandoening zoeken steeds vaker naar complementaire behandelingen. Het gebruik van honing heeft de aandacht, maar werkt niet altijd goed. Gebruik van honing in combinatie met kruiden blijkt effectiever te zijn.

Astma kenmerkt zich door een chronische ontsteking van de longen. Door de ontsteking verdikt het slijmvlies in de longen zich, wat het ademen moeilijker maakt. Prikkels, zoals rook en huisstofmijt, kunnen de klachten verder verergeren. Omdat bij astma er altijd een zekere mate van ontsteking aanwezig is in de longen is het van belang om ontstekingsremmers te gebruiken. Sommige mensen vinden het langdurig gebruik van deze medicatie echter geen prettig idee en gaan daarom op zoek naar alternatieven. Honing staat bekend om zijn ontstekingsremmende effecten, maar is beperkt werkzaam bij de longziekte. Een analyse van beschikbare wetenschappelijke studies laat zien dat de combinatie van honing en kruiden effectiever is.

Honing en kruiden

Tien databases werden door de wetenschappers geanalyseerd. Een combinatie van honing en zwarte komijn (Nigella sativa) blijkt effectief te zijn bij mensen met matige tot ernstige astma. Verschillende longfuncties, waaronder het uitblaasvolume en de vitale longcapaciteit namen significant toe. Daarnaast nam het aantal ontstekingen in de longen af. Een studie liet positieve resultaten zien met het gebruik van honing in combinatie met selderijzaad. Ook hier verbeterde de longfunctie. Echter, omdat er maar een studie bekend is waaruit dit blijkt, kunnen er op basis hiervan nog geen harde conclusies worden getrokken. Uit de analyse blijkt wel dat vervolgonderzoek naar het gebruik van honing bij astma zich meer zou moeten richten op combinaties met kruiden. De combinatie met zwarte komijn ziet er volgens de onderzoekers het meest veelbelovend uit.

Bron: J Med Food. 2019 Jun;22(6):543-550 / Medisch Dossier

Comments are closed.