Hooggevoeligheid: van last tot gave

0

Als je hooggevoelig bent – ook wel HSP, ‘Highly Sensitive Person’ genoemd – ben je meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels en merk je meer signalen en details op dan andere mensen. Prikkels en indrukken worden uitgebreider en intensiever gefilterd dan gebruikelijk, waardoor je als HSP snel overprikkeld en overspannen raakt, bijvoorbeeld door harde muziek of mensenmassa’s.

Je talent is dat je in het contact met mensen heel goed aanvoelt wat iemand overbrengt. Je pikt de onderliggende emoties en boodschappen op en voelt stemmingen en sferen haarfijn aan. Hooggevoelige personen zijn vaak zorgzaam en anticiperend op de behoeften van anderen en verliezen daardoor gemakkelijk hun eigen grenzen uit het oog, vooral in relaties.

Het kan dan lastig zijn om te onderscheiden welke gevoelens vanuit jezelf komen en welke van de ander, waardoor je uit je eigen centrum wordt getrokken. Je gaat te veel in je hoofd zitten en verliest het contact met je lichaam en gevoelens. Door deze factoren heeft een HSP meer en sneller last van stress en fysieke klachten, zoals hoofdpijn, allergieën, maag-/ darmklachten, chronische vermoeidheid en fibromyalgie.

In contact met je lichaam

Goed in contact zijn met het lichaam is dus essentieel voor een HSP. De combinatie van ontspanningsmassage met acupressuur, zoals ik die toepas in mijn praktijk Edon, is ideaal voor hoog-sensitieve personen, omdat deze behandelingen zowel op fysiek als emotioneel niveau werkzaam zijn. Het contact van mijn handen met jouw lichaam staat centraal, en mijn eigen hooggevoeligheid helpt om me subtiel af te stemmen op wat jij nodig hebt om tot een diepe ontspanning te komen en je lichaam weer te gaan voelen.

Hierdoor wordt je ‘gronding’ beter en komt er ruimte om je bewust te worden van je gevoelens en emoties en die beter te integreren. Je krijgt meer helderheid over je eigen grenzen en gaat die ook actief bewaken. Je durft weer te vertrouwen op je intuïtieve gave. Dan kunnen ook je verborgen creatieve kwaliteiten naar buiten komen. Je hooggevoeligheid wordt een geschenk in plaats van een last!

Dit artikel is geschreven door Veronica de Groot van praktijk Edon.

Comments are closed.