Hooikoorts behandelen met acupunctuur

0

Dit is een blog met een persoonlijk tintje. Vanaf mijn twaalfde tot mijn twintigste heb ik namelijk ontzettend veel last gehad van hooikoorts. Ik was toen naast school bijna alleen maar buiten, skaten, basketballen, fietsen enz.

Op een gegeven moment werd het zo erg dat ik mijn tijd buiten moest afwegen tegen de klachten waarvan ik wist dat ik ze zou gaan krijgen later, ‘s-avonds, of de dag er na. Van 10-20 keer achter elkaar niezen tot ogen die zo rood en dik waren dat ik bijna niets meer kon zien. En die jeuk..!

Tegen mijzelf heb ik altijd gezegd, het is irritant, maar het is niet iets “ernstigs”. Maar het is wel heel héél erg irritant. En het kan dus daadwerkelijk je functioneren en je kwaliteit van leven beïnvloeden. Daarmee is het dus zeker een aandoening om serieus te nemen. Nog meer omdat zoveel mensen er in meer of mindere mate last van hebben.

Voor mij is het goed afgelopen, ik ben destijds zeer goed geholpen met acupunctuur en kruiden. Al in de eerstvolgende lente namen mijn klachten zodanig af dat voor mij zeer goed te doen was. In de jaren daarna is het bijna helemaal opgelost, en was mijn interesse om acupunctuur te gaan leren gewekt!

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts, of allergische rhinitis, wordt doorgaans gezien als een ontsteking in de neus, als gevolg overreactie van het immuunsysteem op stuifmeel. Maar ook stof, dierenharen of schimmels kunnen eenzelfde reactie door het lichaam opwekken. De symptomen lijken vaak op die van een verkoudheid maar in tegenstelling tot de naam is er meestal geen sprake van koorts.

Hooikoorts en acupunctuur

Voor de behandeling van hooikoorts met acupunctuur zijn er meerdere nuances die onderzocht moeten worden door de acupuncturist. Waar je voor jezelf op moet letten zijn de symptomen waar je mogelijk last van hebt, een aantal voorbeelden staan hieronder:

 • loopneus (veel dun en doorzichtig slijm, of dik en gelig?)
 • niezen (ook na een warme douche?)
 • jeuk aan de ogen?
 • rode ogen?
 • andere allergische reacties?
 • opgezette buik/spijsverteringsklachten?
 • huidklachten?
 • kortademigheid?
 • heb je het snel warm of juist koud?
 • ben je gevoelig voor tocht / wind?
 • heb je vaak last van verkoudheden?

Aangevuld met deze informatie kan er specifiek voor die klacht(ten) behandeld worden. Hou jezelf en je klachten goed in de gaten, dit helpt echt bij de behandeling.

Voor acupunctuur / Chinese geneeswijzen zou je hooikoorts kunnen vergelijken met een verkoudheid. Vaak is de weerstand laag waardoor het lichaam vatbaar is voor verstoringen van buitenaf. Het maakt in deze context niet veel uit of die verstoring een bacterie is of stuifmeelkorrel, het lichaam is niet weerbaar en dus reageert het alsof het aangevallen wordt.

Hoe ziet de behandeling er uit?

In acute situatie moet er snel gehandeld worden. Met allergische klachten is symptoombestrijding dus ook belangrijk. Daarnaast moet er ook gekeken worden naar hoe de weerstand weer goed opgebouwd kan worden. Vaak komt de slechte weerstand al uit de winterperiode. Dus hoe eerder je er bij bent, hoe beter je de lente en zomer ook door kan komen. De behandeling bestaat, afhankelijk van de wens, uit acupunctuur, kruiden, of een combinatie van die twee. De acupunctuurbehandeling ontlast het lichaam en helpt het om weer in balans te komen. De kruiden doen dit ook en zorgen voor een versterkende en verlengende werking van de acupunctuurbehandeling.

Wat kan ik zelf doen?

In het algemeen is een goede weerstand belangrijk bij hooikoorts. Zorg dat je fit de lente in gaat. Daarnaast helpt het als je oppast met melk en zuivelproducten en voeding die koud is. Het beste zijn makkelijk verteerbare en warme producten te nuttigen. In plaats van melk of frisdrank zou warm water een goede en gezonder vervanger zijn!

Ik hoop dat je zonder zorgen de lente door komt, als je wilt weten ik voor je kan betekenen met hooikoorts – neem dan contact op, ik hoor je graag!

Dit artikel is geschreven door Alex Djukanovic van acupunctuur praktijk Nurture Your Nature.

Foto door Hannes Flo, niet bewerkt. – Creative Commons

Comments are closed.