Hooikoorts: je kunt meer dan je denkt

0

In het voorjaar verheugen we ons weer op lekker buiten zijn, maar een nare bijkomstigheid is dat veel mensen last krijgen van hooikoortsklachten.

Deze allergie geeft het lichaam een signaal op stoffen die van nature onschuldig zijn. Een anti-allergische reactie op onschuldige stoffen kan zijn om het lichaam hier langzaam aan te laten wennen. In de geneeskunde heet dat desensibiliseren. De pleisters die je krijgt in de reguliere geneeskunde  berusten hierop. Maar waarom zou je met pleisters werken als er een alternatief is?

Het stappenplan

Begin al in januari met twijgjes van het allergeen, de berk of de hazelaar in de theepot te stoppen. Dan in maart en april een grote bos van deze twijgen met katjes en het stuifmeel op een vaas zetten (of door een ander laten doen) en het stuifmeel, wat eruit valt, opvangen op bijvoorbeeld bakpapier of een ander papier wat je eronder gelegd hebt. Doe dit stuifmeel in een pot imkerhoning uit je eigen omgeving en neem hier iedere dag een theelepeltje van, bijvoorbeeld in de thee. Deze thee kan ook gemaakt worden van een zogenaamd hooibloemenmengsel. In Duitsland is dit mengsel nota bene wetenschappelijk onderkent en wordt het voor meerdere therapeutische doeleinden gebruikt.

We beseffen het niet, maar gras is een complete kruidentuin, althans biologisch gras. Op 1 vierkante meter groeien bij een biologische boer wel 23 to 35 verschillende plantensoorten, tegen 4 à 5 bij een reguliere boer.

Ter illustratie: het verhaal van een boerin die hooi voor haar zieke kalfjes speciaal uit Zwitserland liet komen waar het in de vrije natuur op de bergweiden was gegroeid, te midden van een enorme soortenrijkdom aan kruiden. De kalfjes waren in no time genezen.

Brandnetel en weegbree

Een absolute aanrader is ook de brandnetel, vanwege de antihistamine. De jonge plantjes kunnen gebruikt worden om thee van te trekken, maar zijn ook geschikt om mee te koken of in te marineren. Daarnaast is ook weegbree een must. De smalle weegbree is een echte anti-allergie-plant. Hij groeit overal. Het blad bevat aucuboside en dit heeft een jeukstillende werking. Te gebruiken bij hooikoorts, jeuk, allergie, huidproblemen en luchtwegklachten. Met weegbree kan hooikoorts binnen 2 dagen worden bestreden door gedurende elk uur een paar slokjes hooibloemen/brandnetel/weegbree thee te nemen. Verder zijn producten met vetzuren, omega 3 en 6, betacaroteen aan te bevelen, zoals rooibosthee en rauwe worteltjes enzovoort en veel producten met een oranje-gele kleur.

Leuk is het verhaal dat een arts die meeging op een bomenexcursie in het voorjaar dit met succes toepaste en vertelde “ik heb 30 jaar lopen snotteren en het werkt”!

Dit artikel is geschreven door Marry Foelkel. In meer dan 25 jaar heeft Marry Foelkel een schat aan ervaring opgedaan met de toepassing van kruiden voor gezondheid en wellness.

Weerstand A1Wist je dat

IkKiesNatuurlijk een natuurlijke ondersteuning biedt voor hooikoorts? Weerstand A heeft een ondersteunende en harmoniserende werking bij  hooikoorts. Het helpt bij  het opbouwen van de weerstand bij hooikoorts en milde allergische reacties. Bestel dit product in onze webshop »

 

Foto: Shay (Flickr, CC BY)

 

Comments are closed.