Houvast Uitvaartzorg

0

Houvast Uitvaartzorg biedt gespecialiseerde begeleiding aan ouders van kinderen die tijdens de zwangerschap of rondom de geboorte overleden zijn. Wij zijn professionele ervaringsdeskundigen. We weten als geen ander wat ouders doormaken bij het verliezen van een kind.

Het afscheid nemen van een baby is bijzonder, omdat het verwelkomen samen gaat met afscheid nemen. Wij bieden ouders een houvast in een ontzettend verdrietige periode.

Voor het rouwproces is het ontzettend belangrijk dat de ouders zich kunnen hechten aan hun kind en dat ze herinneringen kunnen maken. Het biedt steun voor de moeilijke tijd die komen gaat, nadat het kindje begraven of gecremeerd is. De meeste ziekenhuizen bieden al bijzondere zorg. Vaak worden er voetafdrukjes en foto’s gemaakt en doet de verpleging er alles aan om het kindje een warm welkom te bieden. Dit zijn zeer waardevolle momenten voor de ouders.

Wij willen het graag overnemen als het gezin het ziekenhuis verlaat. Thuis maken we samen met ouders meer herinneringen en bereiden we samen in alle rust het afscheid voor.
Het verwelkomen van het kind heeft bij ons prioriteit zodra het kind geboren is. De hechting tussen ouders en kind is erg belangrijk. Deze hechting start al in de buik. Erkenning voor dit proces is erg belangrijk voor het vervolg van het rouwproces.

We geven vorm aan het welkom heten door:

  • Het kindje te erkennen. Dat doen we door zijn/haar naam te noemen en het kindje te bewonderen.
  • Ouders te stimuleren hun kind te koesteren en vast te houden.
  • Samen herinneringen te maken; denk aan foto’s maken, hand- en voetafdrukjes maken, samen het kindje verzorgen, in bad doen, aankleden.
  • Ideeën aan te bieden hoe broertjes en zusjes betrokken kunnen worden. Bijvoorbeeld door ze iets te laten knutselen. We hebben ook speciale boekjes gericht op kinderen die ouders kunnen voorlezen.
  • We hebben oog voor het hele gezin, maar ook voor de omgeving van ouders; andere familieleden en vrienden. We zullen hen zoveel mogelijk betrekken bij het verwelkomen en afscheid nemen.
  • Samen rituelen te bedenken. Er zijn allerlei manieren om samen met het gezin dingen te doen die hen verbindt met elkaar. Rituelen geven een houvast in de tijd die komen gaat en een manier om iemand te herinneren.
Gaandeweg de dagen richting de uitvaart gaat het welkom heten over in afscheid nemen. Dit loopt meestal door elkaar heen. Wij geven samen met ouders vorm aan een passend afscheid.

We hebben ervaring met de verschillende mogelijkheden en denken graag met ouders mee, geen enkele vraag is ons vreemd.

Vanuit onze kennis en ervaring weten we dat de dagen tussen geboorte en uitvaart heel erg belangrijk zijn voor het op gang komen van het rouwproces. Dit is essentieel, zodat mensen met een goed gevoel terug kunnen kijken op een intens verdrietige gebeurtenis.

Wil je meer weten; kijk dan eens op onze website www.houvast-uitvaartzorg.nl

Comments are closed.