Ik leef zonder afval

0

Leven zonder afval te produceren, dat kan toch helemaal niet in deze weggooimaatschappij? Jawel hoor, bewijst Emily-Jane Lowe. En het is nog makkelijk ook. “Met een paar simpele aanpassingen kun je echt een verschil maken.”

Weckpot

“Als kind hield ik al van alles wat groeide en bloeide. We waren veel buiten en mijn moeder kookte alles zelf. Toen ik trouwde en kinderen kreeg, leefde ik net zo milieubewust. Toch gooiden we elke dag aardig wat rommel in de vuilnisbak. Dat frustreerde me. In 2013 zag ik een televisie-interview met de Amerikaanse Bea Johnson. Zij had een weckpot van een liter bij zich waarin al het afval zat dat zij met haar gezin in een jaar had geproduceerd. Wow, dacht ik. Dat wil ik ook! Ik ging aan de slag met Bea’s tips. Afval verminderen ging beter dan ik dacht. Sterker nog: het was leuk!”

Geen troep

“Mijn grootste slag sla ik bij de boodschappen. Ik koop bijna alleen producten zonder verpakking. Olijven, salades, groente en fruit gaan in mijn eigen potjes en tasjes. Kaas gaat in een zelfgemaakte bijenwasdoek en brood blijft in een katoenen zak dagenlang vers. Eerst moest ik best slikken als ik een winkelier vroeg zijn producten in mijn bakjes te doen. Maar ik kreeg alleen positieve reacties, ook van klanten. Op de school van mijn kinderen valt onze levensstijl ook op. Laatst sprak een klein meisje me aan: ‘Mevrouw, u maakt geen troep, hè?’ Ze was erg onder de indruk.”

Heel gelukkig

“Mijn huishouden is versimpeld, ik maak bijna alles zelf. Van schoonmaakmiddel en deodorant tot ontbijtkoek en chips. Dat scheelt in plastic en is bovendien gezonder. We vervuilen minder, verspillen geen voedsel en besparen geld. En het is echt niet afzien, hoor. Ik geniet heerlijk van een glas wijn, olijven en een stukje brie op een zelfgemaakte cracker. Ik word gewoon gelukkig van deze manier van leven.”

Onzinverpakkingen

“Noten in bakjes. Appels in een zak. Als je erop let, zijn er veel onzinverpakkingen. Terwijl je met een paar aanpassingen makkelijk zonder kunt. Het resultaat is verbluffend. Wij gingen van twee volle kliko’s naar een pedaalemmer afval per maand. Mijn kinderen doen enthousiast mee;  zodra ze buiten rommel zien, ruimen ze het op. En samen koekjes bakken vinden ze veel leuker dan kant-en-klare koekjes kopen.”

Vijf basisprincipes

“Ik zie het als mijn taak om Nederland uit te leggen hoe je afvalvrij kunt leven en begon een blog: levenzonderafval.blogspot.nl. ik geef workshops, lezingen en schreef een boek vol tips en recepten. Eigenlijk draait het om vijf principes: geen verpakte producten kopen, je verbruik verminderen, verpakkingsmateriaal hergebruiken, recyclen en composteren. Het is niet moeilijk, je moet het alleen doen.”

Verschil maken

“Steeds meer mensen in ons dorp volgen mijn voorbeeld en gebruiken hun eigen zakken en potjes als ze boodschappen doen. Dat is fantastisch, maar met één dorp zijn we er niet. De problemen in de wereld en in het milieu zijn groot. Sommige dingen, zoals de plasticsoep in de Grote Oceaan, kunnen we niet eens meer oplossen. We moeten nu iets doen om te zorgen dat onze kinderen straks in een mooie, gezonde wereld kunnen leven. De beste manier is voorkomen dat er zoveel afval in omloop is. Weg dus met onze weggooimaatschappij!”

Bron: GezondNu, Juni 2015

 

Comments are closed.