“Ik wil geen hulp!”

0

Arnica. Een mooi veelvuldig voorgeschreven klassiek homeopathisch middel. Ondersteunt vooral bij blauwe plekken, flink je hoofd stoten, zwellingen, kortom de veelvuldig voorkomende ongelukjes in en rond het huis worden verzacht met Arnica ofwel Valkruid.

Wat ben ik als klassiek homeopaat blij dat ik tijdens mijn doulawerkzaamheden meer inzicht heb in het middel Arnica. Ik herinner me die keer dat ik een vrouw begeleidde, die niets, maar dan ook echt niets wilde aannemen van haar geboortezorgverleners tijdens de bevalling.

Het begon al dat ze niet te bewegen was om in de auto mee te gaan naar het ziekenhuis. Toch was dit echt nodig omdat ze al meer dan 24 uur met gebroken vliezen rondliep. Nadere controle was echt nodig in het belang van moeder en kind.  Nee, nee, nee ze ging niet mee! Ze opperde dat de arts ook wel naar haar toe kon komen. Ze moest eerst nog wat eten, wat drinken. Ze wilde eerst nog de volgende wee afwachten. Na een uur aandringen, waarbij ik alle trucs uit de kast haalde, zat er niets anders op dan haar het middel te geven dat  ze op dat moment zo hard nodig had: Arnica.

Het geneesmiddelbeeld laat zien, dat de persoon, die het middel nodig heeft, niet wil worden aangekeken, geen hulp wil en nadrukkelijk ontkent dat er iets aan de hand is. Er is sprake van afwijzend gedrag en er kan zelfs sprake zijn van  agressie naar huplverleners toe. Wat mooi dat ik haar het middel kon geven en dat zij twee minuten later opeens spontaan wel meeging. Zonder verzet.

Ook toen zij in het ziekenhuis weer opstandig werd en iedereen lelijk behandelde en het liefst alleen wilde zijn, kon ik haar weer helpen door het middel te herhalen. Wilde de ontsluiting vóór het middel niet erg opschieten, na de herhaling kon ze zich beter overgeven en was de ontsluiting binnen 2 uur een feit. Direct nadat haar kindje geboren was sloeg zij om als een blad aan een boom. Ze excuseerde zich voor haar lelijke gedrag en dankte iedereen om haar bed voor de lieve en goede begeleiding. Ze was direct weer de lieve vrouw, die ik kende van voor de bevalling.

Gelukkig dat ik altijd als doula mijn homeopathische middelen bij me heb, zodat ik het juiste middel direct kan inzetten. Want soms is het nodig om de vrouw te helpen om de balans te vinden tijdens de bevalling. Homeopathie helpt daar fantastisch bij!

Tot volgende keer!

Groeten van Wil

Deze blog is geschreven door Wil Meijer-Kal.

Foto: Hans Hillewaert (Wikimedia Commons)

 

Comments are closed.