Instock zet voedselverspilling op de kaart

0

Een derde van al het voedsel dat over de hele wereld geproduceerd wordt, wordt ieder jaar verspild. Zonde van het geld en het product, maar ook nog eens zonde van alle stappen die daaraan vooraf zijn gegaan. Bijvoorbeeld de energie, het water en landgebruik die voor niets voor de productie zijn gebruikt en de CO2 die tijdens het transport verloren is gegaan.

Bij Instock vinden ze dat dit anders kan en moet! Freke, Bart, Selma en Merel, de oprichters van Instock, waren collega’s bij Albert Heijn. Ze zagen dat het onverkochte waar, vaak nog heel goed eetbaar was. Ze bedachten Instock, wonnen de eerste prijs van de Young Ahold competitie en mochten met behulp van Ahold hun plan verwezenlijken. Inmiddels zijn ze 2 jaar verder en hebben ze hun pop-up restaurant ingeruild voor een permanente locatie op de Czaar Peterstraat in Amsterdam. Daar wordt elke dag ontbijt, lunch en diner geserveerd. Deze zomer opent Instock Den Haag en eind dit jaar volgt nog een derde stad. Ook rijdt Instock door het land met hun Food Truck, en kan je afhaalmaaltijden halen in hun take-away, de toko.

Om het eten op te halen dat anders zou zijn weggegooid, rijdt iedere ochtend de elektrische Food Rescue Car langs Albert Heijns in Amsterdam. De chefs verwerken deze producten in de gerechten van het restaurant en op die manier krijgt het onverkochte eten opnieuw waarde. Denk hierbij aan brood van een dag oud of een netje sinaasappels waarvan er eentje niet meer goed is.

In Stock CookingMaar ook bewustwording creëeren omtrent het probleem voedselverspilling is onderdeel van de missie. 42% van alle verspilling uit de keten vindt immers plaats bij de consument. Hun net gepubliceerde kookboek Instock Cooking legt op een toegankelijke manier uit hoe je conserveringstechnieken kan gebruiken om minder te verspillen. Technieken die eerst een ver-vanje-bed-show leken, zoals roken en fermenteren, blijken dan ineens heel makkelijk te zijn! Bovendien organiseert Instock masterclasses waarin chef Lucas je in een middag alle tips & tricks deelt uit het kookboek. Door creatief te koken met wat ‘in stock’ is kun je op een leuke en hele lekkere manier voedselverspilling tegengaan!

Love food, don’t waste it!

Kijk voor meer informatie op http://www.instock.nl/

Food-Waste-Projectie

Comments are closed.