Integrale geneeskunde; een stoute droom of haalbaar?

0

In mijn stoutste dromen…..bestaat er slechts een vorm van geneeskunde en wel: ‘Integrale geneeskunde’: Een samenwerking tussen alle behandelvormen zowel regulier als alternatief om de cliënt te helpen naar een optimale gezondheid met een minimale belasting van zijn systeem.

Een huisvoorbeeld: In juni 2016 kregen we een jong poesje in huis, daar waren en zijn we heel gek mee. Wel was meteen duidelijk dat we geen nestjes wilden en haar zouden laten steriliseren. Vlak voor de Kerst was het zover. Nee, het is niet leuk voor poes en haar mens; het is een hele ingreep. Maar er zijn gewoon dingen die moeten gebeuren en ik ben blij dat de dierenarts dat dan doet.

Na de operatie, die goed was verlopen, hebben we haar opgehaald zodra dat kon. Met een speciaal t-shirtje erbij, voor het geval ze ging zitten likken aan de wond. Omdat dit al het zoveelste poesje was dat bij ons kwam wonen en alle poezen gesteriliseerd zijn, hadden we alle vertrouwen in een voorspoedig herstel.

Toch liep dat dit keer toch anders. Ik had haar in de huiskamer op de grond het mandje nog niet open gedaan of ze zat al hoog op de tafel met grote ogen met een blik “wat heb je nou gedaan…” En vanaf dat moment bleef mevrouw in beweging, zelfs de krabpaal werd, hoe wankel ze ook was, beklommen.

Er was geen plek waar ze tot rust kwam. Met grote ogen liep ze rond en was bij tijden flink gestrest aan het likken.

Dan een stap door naar de integrale geneeskunde: Na een aantal uren raakte ik toch gealarmeerd door dit gedrag, vooral door die te wijde pupillen die ik zag en belde een bevriende dieren homeopaat.

Die benoemde meteen een reactie op narcose middelen. “Waren er soms prikjes gegeven?” Ja bij het in- en uitleiden van de narcose waren er zeker prikjes gegeven, dat was me verteld. Ketamine werd genoemd als de vermoedelijke boosdoener; daar konden dit soort reacties bij voorkomen. Een poes die als het ware stoned rondliep met veel onrust en veel te grote pupillen.

Na overleg hadden we het benodigde middel in onze EHBO doos voor homeopathie zitten en konden we direct starten. Flesjes waar het dier alleen heel even aan hoeft te ruiken. En wel zeker dat poes Kaatje eraan wilde ruiken! Het moest enkele malen herhaalt worden maar de onrust verminderde wel.

We kwamen de nacht redelijk door. De volgende ochtend begon dezelfde onrust weer. Opnieuw kon dit weer opgeheven worden met hetzelfde middel.

Het likken aan de wond deed ze als ze onrustig was en soms leek het pure frustratie. Het T shirtje ‘medical pet shirt’ geheten hebben we natuurlijk geprobeerd met een zeer averechts resultaat. Complete paniek en een totale verstijving. Ze liet zich ter plekke om vallen met gestrekte poten en bewoog niet meer. Ze bevroor als het ware en dat leek ons niet de juiste oplossing.

De tweede dag opnieuw met de homeopaat gebeld. Het ‘gefrustreerd zijn’ was nog wel een dingetje. Van een heel vriendelijk katje was ze nu over alert en echt bijterig in het contact. Ze beet niet door maar liet wel goed weten dat ze het niet toestond om haar zomaar aan te raken.

Een ander homeopathisch middel werd ingezet en ook hiermee werd het gefrustreerde gedrag minder na een aantal uren… Algeheel kwam er wat rust in de tent. Pffff… Ik kwam er toch ook mee aan het denken.

Op een later moment heb ik de dierenarts over deze situatie gebeld en ja de Ketamine was inderdaad gebruikt en ja het was bekend dat dieren daar soms heftig op reageren (mensen trouwens ook begreep ik later). Bekende bijwerkingen zijn onder andere het krijgen van waanvoorstellingen en onrust.

Er bestaat nog steeds een sterke afscheiding tussen het reguliere en het alternatieve wereldje in de gezondheidszorg. Vanuit beide kanten overheerst het wantrouwen.

Zelf kom ik uit de reguliere geneeskunde als verpleegkundige. Langzaam is het alternatieve stuk op mijn pad gekomen. Uiteindelijk kwam ik zelf in de natuurgeneeskunde te werk.

In boven geschetste situatie is geen goed alternatief te bedenken voor een sterilisatie. Ik ben heel blij dat de dierenarts die ingreep kon en wilde doen. De chemische middelen voor de narcose die hun bijwerkingen hebben; dat was vervelend. Daar bood de homeopathie precies die uitkomst om de balans te herstellen.

Voorbeelden van samen gaan van reguliere- met alternatieve zorg

  • In Duitsland is een kliniek waar mensen die een beroerte hebben gehad, een CVA, zo snel mogelijk met klankschalen worden behandeld omdat dan de revalidatie significant beter en sneller verloopt dan zonder die behandeling.
  • Als je een ongeluk hebt met een botbreuk dan ben je blij dat je op de EHBO geholpen wordt. Daarnaast kan je ook gebruik maken van een homeopathisch middel dat het herstel van de botbreuk enorm versneld en pijn verminderd. Zo ervoer ik kort geleden bij een bekende met een bovenarmbreuk.
  • Zo hoorde ik ook onlangs ook van het toepassen van de voetreflexologie bij kankerpatiënten die regulier werden behandeld met zeer positieve resultaten.

En zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen, ook binnen de psychiatrie.

Maar het is een grijs gebied waar niet veel over gesproken wordt en wat geheel overgelaten is aan het initiatief van de cliënt. Maar je moet het dan wel net weten.

Wat is nu Integrale Geneeskunde?

  • Integraal betekent: ‘Een geheel vormend’.
  • Bij Integrale Geneeskunde werken verschillende richtingen binnen de geneeskunde van regulier tot alternatief samen om tot een optimale gezondheid te komen met zo min mogelijke belasting voor de cliënt.
  • Een goede gezondheid is het resultaat van een optimale balans tussen: lichaam, geest, relatie, gezin, werk, en maatschappij. Als er aandacht is voor de verschillende aspecten wordt dit een holistische benadering.

Vaak zie je die integrale aanpak tussen verschillende vormen van alternatieve / complementaire behandelingen. In de meest ideale situatie van mijn dromen, komen we bij een samenwerking tussen de verschillende stromingen van reguliere- en alternatieve behandelingen.

Nu is het vaak zo dat mensen, ook in ernstige crisis situaties, zowel de reguliere behandeling kiezen en daarnaast op eigen initiatief ook alternatieve behandeling inzetten. Maar dan toch daarover niet vrijelijk kunnen spreken met hun behandelend arts. Vaak is het onwetendheid. Maar ook omdat er niet met elkaar over gesproken mag worden. En wordt er wel over gesproken dan wordt soms bij het verlaten van de spreekkamer het advies gegeven om vooral ook door te gaan op dat zelf gekozen pad.

Een vriendelijke en integrale groet, Corrie Derks

https://klankbehandeling.nl
welkom@corriederks.nl
0611432456

Comments are closed.