Integrale gezondheidstuin

0

De leefstijlcoach zit in het basispakket van alle zorgverzekeraars.  Een jaartje hard leren en je bent leefstijlcoach. Best knap, want beide aspecten, een gezonde levensstijl en coach zijn, zijn beide ingewikkeld en vereisen (levens)ervaring.

Van te veel naar meer ontspanning

Wat voor de één logisch en normaal is, is voor de ander een hele opgave om in het dagelijks leven toe te passen. En wat in je genen, bloed en opvoeding zit, haal je er niet zomaar uit. Het bloed kruipt waar het gaan kan! Ben je iemand die het uiterste van zichzelf vraagt? Door bijvoorbeeld veel en hard te werken of veel te sporten? Misschien heb je wel eens een eetstoornis gehad? Sociaal loopt alles op rolletjes, maar heb je ondertussen wel geleerd dat dit je lichaam uitput? En nu?

Je bent daarom minder gaan werken. Je wandelt iedere dag ruim een uur in de koude wind op het strand, je mediteert iedere dag in kleermakerszit en je hebt van gezond eten een sport gemaakt. Wat dat dan ook voor jou inhoudt. Maar ondertussen ga je naar de acupuncturist voor alle koude klachten. Want je hebt nog steeds last van een Nier yin leegte. Oftewel je basis energie komt te kort door je vroegere levensstijl.  Je hebt last van koude handen, voeten, opgezette buik, spijsverteringsklachten, lage rugpijn, haaruitval en/of snel last van angsten. Maar je levensstijl is nu toch gezond? Hoe kunnen deze klachten dan blijven bestaan?

Je eet gezond: ontbijt met havermout, groene smoothie als lunch, snoept niet en eet vis of vegetarisch met groente en geen koolhydraten als diner. Als klap op de vuurpijl: je doucht lekker koud en zwemt regelmatig in zee. Lekker vanaf begin april. Want stiekem wil je nog steeds je lichaam uitputten, net zoals vroeger tijdens de eetstoornis of tijdens het sporten of het harde werken. Je hersenen herkennen dit gevoel en maken onder andere adrenaline aan en dat geeft een goed gevoel.

Ik denk dat de meeste leefstijlcoaches blij met je zijn. Bewegen, gezond eten en minder hard werken. De meeste acupuncturisten zullen je vaak terug laten komen om de nier yin leegte proberen op te lossen.

Wat voor de een werkt, werkt voor de ander niet

Wat voor de één gezond is, is voor de ander uitputtend. Een man met een stevige nierenergie en een wat oververhitte lever energie zou veel baat hebben bij bovenstaande gezonde levensstijl. Waarschijnlijk wat koolhydraten en eiwitten toevoegen en hij voelt zich er prima bij.

De vrouw met Nier Yin Leegte vindt het een prettige levensstijl, maar de meeste klachten verdwijnen niet.  Is het de overgang? Toch nog te veel hooi op mijn vork als mantelzorger? Voorjaarsmoeheid? Genoeg redenen om je af en toe moe en koud te voelen.

Jouw persoonlijke levensstijl

Een gezonde levensstijl is heel persoonlijk en alleen jij kan dat voor elkaar krijgen. Jouw gezondheid ligt in jouw handen. Natuurlijk zijn er veel dingen die voor ons allemaal niet goed zijn. Ongeveer ¾ van wat ze verkopen in de supermarkt, vliegtuigen boven ons hoofd, slecht milieu en veel stress.

Maar wat wel goed voor je is, is voor iedereen anders. Al zijn hier ook weer een paar basis regels:

  • Tijd door brengen in de natuur
  • Natuurlijk en biologisch voedsel
  • Wandelen en fietsen
  • Liefde geven en ontvangen
  • Vers koken
  • Voor de meeste mensen niet te extreem willen leven.

80/20

Ik zelf ben nooit zo van de extremen, ik ben wel van 80/20% regeling. 80 procent gezond, 20% minder. 80% werken, 20% relaxen en een beetje leven bij de dag. Voor mij past daar reflexzonetherapie bij. Aan jezelf werken, door je relaxt te laten masseren. Het is een basisbehandeling wat mij betreft, die de verantwoordelijkheid bij jou laat, maar je goed helpt veranderingsprocessen in beweging te krijgen. Die je lichaam aanzet tot zelf genezing en je helpt om in balans te komen. Wat zou het mooi zijn, als wij in het basispakket zouden worden opgenomen. Dat het niet meer als een luxe gezien wordt, maar tot een basisbehandeling die andere behandelingen ondersteunt, en juist vaak gemakkelijker en sneller laat werken. Reflexzonetherapie als ondersteuning van een gezonde levensstijl waardoor klachten verminderen. Zeker klachten die te maken hebben met je levensstijl.

Integrale gezondheidszorg, hoelang duurt dat nog in Nederland?

Niet een ziekenhuis, maar een plek om aan je gezondheid te werken. Preventief en actief bij ziektes. Misschien wel in het groen? Waar je ontstresst, tijd hebt om aan jezelf te werken en keuzes te maken. Vervolgens kun je deze keuzes en tips meenemen in je eigen leventje.

En natuurlijk is hierbij veel plaats voor de leefstijlcoach, die zich integraal heeft geschoold, de acupuncturist die diepgaande verstoringen kan aanpakken, de reflexzonetherapeut, integrale artsen die naar het hele lichaam kijken en van samen werken houden, de fysiotherapeut samen met de osteopaat, de aromatherapeut en de psycholoog, haptonoom en lichaamsgericht werker. Zoveel mensen, zoveel therapieën. Misschien heb je wel zoveel ruimte nodig als Schiphol groot is, om iedereen zijn eigen gezondheidspad te kunnen laten kiezen. Geen vliegtuigen meer, maar een integrale gezondheidstuin waar voor iedereen een plekje is met veel groen, moestuinen, fruitbomen en bloemen. Plus evenveel werkgelegenheid als nu op Schiphol, dit vast goedkoper dan ons zorgstelsel nu is.  Oké, nu sla ik een beetje door in mijn fantasie, maar ik vind het wel een mooi beeld zo midden in de randstad: De Integrale Gezondheidstuin.

Anjo Abbink
www.anjoabbinkreflexologie.com

Comments are closed.