Is drop slecht voor je gezondheid?

0

Volgens de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit (FDA) is een overdosis drop slecht voor je gezondheid. Het kan zelfs leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. En wat de FDA een overdosis noemt, gaat helemaal niet om veel dropjes.

De Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit (FDA) waarschuwt dat een overdosis drop schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Vooral als je ouder bent dan 40 jaar. Dan kun je in het ziekenhuis belanden met een onregelmatige hartslag als je twee weken lang iedere dag zo’n 60 gram drop eet. Dat zijn ongeveer 12 dropjes, helemaal niet zoveel dus. Begin je eenmaal drop te eten, dan zit je zomaar aan dit aantal. Hoe komt het eigenlijk dat drop tot serieuze gezondheidsproblemen kan leiden?

Hoe kan het dat 12 dropjes tot gezondheidsproblemen leiden?

Drop bevat glycyrrhizinezuur uit zoethout. Deze zoetstof kan ervoor zorgen dat het kaliumniveau in je lichaam daalt. Als dat gebeurt, ervaren sommige mensen een abnormaal hartritme. Ook kunnen ze last hebben van lusteloosheid, zwellingen, een hoge bloeddruk en zelfs hartfalen.

Dat glycyrrhizinezuur je bloeddruk kan laten stijgen, is bekend. Het heeft zelfs nog meer invloed op je bloedruk dan zout. Op de lange termijn kan dat een hoge bloeddruk tot gevolg hebben.

Wie moet vooral uitkijken voor te veel drop?

Normaliter herstelt het kaliumniveau zich als je stopt met het eten van drop, waarna de klachten verdwijnen. De FDA zegt echter een rapport in handen te hebben van een dropfan die gezondheidsproblemen kreeg na het eten van dit snoep. Ook verschillende medische tijdschriften leggen een verband tussen drop en gezondheidsproblemen bij mensen boven de veertig. Sommige van hen hadden al last van een hoge bloeddruk dan wel hartziekten.

Wat betekent dit voor jou?

Volgens de FDA kun je het beste niet hele grote hoeveelheden drop in één keer eten, ongeacht je leeftijd. Nog beter is het natuurlijk om helemaal geen drop eten, maar te kiezen voor gezond snoep. Drop bevat immers ook suiker en dat is eveneens slecht voor je gezondheid. Zo laat suiker je bloedsuikerspiegel stijgen, wat leidt tot een hongergevoel en vetopslag.

Wat is gezond snoep?

Bij gezond snoep kun je denken aan een handje gedroogd fruit, rauwe noten of vers fruit. Anders dan etenswaren met toegevoegde suikers bevatten deze voedingsmiddelen natuurlijke suikers en daarnaast gezonde voedingsstoffen. Denk aan vitamines, mineralen en vezels.

De vitamines en mineralen in fruit kan je lichaam goed gebruiken voor de vertering van suiker, zodat je lijf de eigen voorraad vitamines en mineralen niet hoeft aan te spreken. Zo blijft de hoeveelheid vitamines en mineralen in je lichaam op peil.

De vezels en vetten in fruit en noten zorgen ze er daarnaast voor dat je lijf de suikers slechts langzaam opneemt, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Op deze manier kun jij lekker snoepen zonder dat je lijf daaronder te lijden heeft.

Ik hoop dat dit artikel je inzicht heeft gegeven in het effect van drop op je gezondheid en de gezonde alternatieven voor drop. Blijf jij een dropfan of kies je liever voor gezond snoep? Deel het hieronder in de reacties!

Dit gastartikel is geschreven door Annemiek Shrestha-van der Krogt van www.floraa.nl.

Comments are closed.