Jaren ’20 wordt decennium van elektrische auto

0

Vanaf de jaren ’20 kan de populariteit van elektrische auto’s wel eens dramatisch sneller groeien dan overheden en oliemaatschappijen verwachten.

Grote kostendalingen voor de benodigde accu’s van elektrische auto’s liggen in het verschiet waardoor vanaf 2020 ev’s een financieel veel betere optie worden dan auto’s op benzine of diesel.

Dit voorspelt onderzoeksbureau Bloomberg New Energy Finance (BNEF). De opstellers van een nieuw rapport verwachten dat de verkoop van elektrische auto’s in 2040 zal groeien naar 41 miljoen voertuigen wereldwijd, omgerekend een marktaandeel van 35 procent voor de kleinere auto’s.

13 miljoen vaten olie minder

Voor de autosector en ook de oliesector heeft die enorme groei grote gevolgen. Als in 2040 ongeveer een kwart van de auto’s elektrisch is, scheelt dat 13 miljoen vaten ruwe olie per dag. In plaats daarvan wordt er dagelijks 1.900 terawattuur elektriciteit verbruikt, oftewel 8 procent van de wereldwijde vraag naar elektriciteit in 2015.

BNEF heeft vooral gekeken naar de ontwikkeling van de batterijen die gebruikt worden in elektrische auto’s. Sinds 2010 zijn de kosten van lithium-ion batterijen, die het meest gebruikt worden, gedaald met 65 procent. Per kilowattuur wordt nu ongeveer 350 dollar betaald.

De onderzoekers verwachten dat de kosten verder zullen naar naar minder dan 120 dollar per kilowattuur in 2030. Als nieuwe technologieën worden ontwikkeld zullen de kosten nog verder dalen.

Bron: GroeneCourant.nl

Foto:  ElaadNL

Comments are closed.