Kroppen sla, peultjes, vroege aardappelen, spinazie, wortelen, bietjes en met wat geluk de eerste kolen; dat valt er zeker en vast allemaal al te oogsten deze maand. En ze zeggen wel eens: wie zaait zal oogsten. Ik zeg altijd: wie oogst, moet zaaien.
Al die groenten die klaar zijn om te oogsten en opgegeten te worden laten open plekken en gaten na in je moestuin. In een vierkante meter tuin zijn die snel opgevuld, in een moestuin van een wat groter formaat moet je nu opnieuw aan de slag om al die lege plekjes zo snel mogelijk een mooie en vooral lekkere invulling te geven. Enerzijds is het zonde om de grond waar je eerder zoveel tijd en moeite hebt ingestoken braak te laten liggen, anderzijds zijn lege stukken grond de ideale voedingsbodem voor onkruid. Als er één ding is dat we wel willen vermijden in de moestuin, dan is het de ideale voedingsbodem voor onkruid.
Planten die nu, na de IJsheiligen, ideaal zijn om de lege plekken in te nemen en op korte tijd uitgroeien tot reuzen zijn courgetten en pompoenen. Niet enkel zijn dit super makkelijke planten die amper plek innemen, ze geven op zonnige plekken ook een heel mooie opbrengst. Met twee courgetteplanten heb je bijna non stop van juli tot september elke week een 5-tal courgetten. Genoeg om ze voor de rest van het jaar beu gegeten te zijn.
Of plant pompoenen op goed bemeste grond en laat ze maar hun gang gaan. Voor je het weet heb je tientallen pompoenen die je een half jaar kunt bewaren. Deze planten zorgen er bovendien voor dat een heel groot deel van de grond bedekt blijft zodat er geen ruimte is voor onkruid om te ontkiemen.
Of als je niet zoveel plek hebt, zijn struikboontjes een mooi alternatief. Je hebt ze in alle maten en vormen tegenwoordig. Bovendien blijven de struiken heel compact en geven ze tegelijk een grote opbrengst.
Wat je beter niet plant deze maand, zijn planten die snel doorschieten wanneer het te warm wordt. Venkel en radijsjes zullen nooit een mooie knol maken. Het loof daarentegen ga je wel mooi kunnen opeten. Maar laten we eerlijk zijn, radijsjes kweek je voor de knapperige, pikante knol, niet voor het blad dat ook eetbaar is en best wel kan smaken in een salade.
Heb je toch geen zin om opnieuw iets van groenten te zaaien, ga dan voor een bloemenmix. Dat is mooi, je hoeft er niet naar om te kijken en je helpt er bovendien de bijen en vlinders mee. Later kun je dan de bloemen plukken en in een vaas binnen zetten. Zo breng je de zomer ook in huis. Of bedek de plek met vers grasmaaisel. Daar komt ook amper onkruid door en het voedt de bodem. En als er toch nog onkruid verschijnt, kun je misschien eens overwegen om het op te eten. (Wel even opzoeken of het niet giftig is natuurlijk.) If you can’t fight it, embrace it!
Robby Sallaets, http://www.groentenuitedegem.be