Kennismaking met bachbloesems

0

Dr. Eduard Bach is de ontdekker van de Bloesemremedies en heeft een complete methode voor zelfhulp nagelaten aan de mensheid. Opgeleid als arts en bacterioloog was hij niet tevreden over de geneeswijzen zoals hij tijdens zijn studie geleerd had.

38 natuurlijk remedies

Door zijn gevoeligheid was hij in staat om bij de verschillende planten te voelen welke stemmingen/emoties deze zouden kunnen behandelen. Ook bestudeerde hij het gedrag van mensen en met name hun stemmingen en emoties. Na een jarenlange zoektocht, heeft hij uiteindelijk 38 verschillende remedies ontdekt.bachbloesem

Wat zijn bachbloesems

Bloesem remedies zijn natuurlijke, vloeibare tincturen. Vergelijkbaar met de Homeopathie, maar het is geen Homeopathisch middel. De bloemen voor deze tincturen worden op het hoogtepunt van hun bloei geplukt en in een dunne glazen schaal met bronwater gelegd. Dit laat men enkele uren in de zon op de aarde staan. De kracht en eigenschap van de bloemen trekt in het bronwater. Dit wordt bewaard in flessen, voor de helft aangevuld met brandy om het te conserveren.  Je neemt ze in als druppels: 3x per dag 4 druppels.

Unieke kwaliteiten

Iedere Bloesemremedie heeft een eigen unieke kwaliteit, passend bij een kwaal en/of type mens. Door het gebruik van bachbloesem leer je gebruik te maken van je eigen unieke kwaliteiten. Bloesemremedies helpen je bewustzijn te versterken en blokkades te transformeren tot de volle ontplooiing van je mogelijkheden. De werking is uniek, omdat je met deze therapie aan je (negatieve) emoties/gevoelens en je innerlijk kunt werken.

Bij het voorschrijven van de remedies worden dus niet de lichamelijke klachten als uitgangspunt genomen, maar de gemoedstoestand waarin iemand verkeert.

Hoe werkt de Bloesemtherapie

De remedies kunnen een grote steun zijn in het leren omgaan met en bewust worden van patronen en emoties. De veranderingen worden niet van buitenaf opgelegd, maar ontstaan vanuit een innerlijke ontwikkeling en bewustzijn.

Zowel kinderen als volwassen, maar ook dieren vertonen steeds vaker kenmerken waar we niet zo goed raad mee weten. Hierin kunnen de remedies een steuntje in de rug zijn.

Negatieve emoties

Om duidelijk te krijgen hoe de Bloesemtherapie werkt, moet je eerst het probleem van de “negatieve” emoties begrijpen. Want wat is eigenlijk een angst, wat is een onzekerheid of een irritatie? Zijn het op zichzelf staande emoties? Een angst is geen angst, maar het ontbreken van het tegenovergestelde (moed). Het ontbreken van moed is dus je eigenlijke probleem. Door omstandigheden in je leven heb je dus maar één kant van de eenheid ontwikkeld.

De Bloesemtherapie helpt met het maken van de verbinding met je intuïtie. Door deze verbinding ga je beter aanvoelen wat goed voor je is.

In totaal zijn er 38 verschillende remedies

Deze zijn verdeeld in 7 groepen van emoties, die ik hieronder benoem met de bijbehorende bachbloesems.

  • Angst: Rock Rose, Mimulus,Cherry Plum, Aspen en Red Chestnut.
  • Onzekerheid: Cerato, Scleranthus, Gentian, Gorse, Hornbeam, Wild Oat.
  • Onvoldoende interesse in het hier en nu: Clematis, Honeysuckle, Wild Rose, Olive, White Chestnut, Mustard en Chestnut Bud.
  • Eenzaamheid: Water Violet, Impatiens, Heather.
  • Overgevoeligheid voor invloeden en ideeën: Agrimony, Centaury, Walnut en Holly.
  • Moedeloosheid en wanhoop: Larch, Pine, Elm, Sweet Chestnut, Star of Bethlehem, Willow, Oak en Crab Apple.
  • Overbezorgdheid voor het welzijn van anderen: Chicory, Vervain, Vine, Beech en Rock Water.

Rescue: Voor noodsituaties

Rescue is door Dr. Bach als nummer 39 toegevoegd en is een samenstelling van: Cherry Plum, Impatiens, Rock Rose,Clematis, Star of Bethlehem en Crab Apple. Voor eerste hulp bij gevolgen en/of effecten van ongeluk, ongeval, slecht nieuws, examen, bezoek aan (tand)arts, beginnende ziekteverschijnselen, enz. Rescue is bemoedigend, kalmerend, geruststellend en het evenwicht herstellend.

Jolanda Huijsmans
Bachbloesemadvies DigiBach, www.digibach.nl

Comments are closed.