Kinderen eten voedzamer wanneer ze nabij bos leven

0

Kinderen die in de buurt van een bos leven, genieten een diverser voedingspatroon, schrijft een onderzoeksgroep van de universiteit van Vermont. Meer nog, de groep heeft overtuigende argumenten gevonden dat bossen effectief verantwoordelijk zijn voor de hogere diversiteit in voedingspatronen. Hun bevindingen zijn van groot belang, want wereldwijd worden nog steeds massaal bossen vernietigd, met oog op meer voedselproductie.

De onderzoekers analyseerden gegevens van kinderen uit 43.000 gezinnen uit arme landen afkomstig van vier verschillende continenten. De diversiteit in voeding ligt nabij een bos een kwart hoger dan bij kinderen die ver van een bos leven. En dat geldt voor kinderen die in de Caraïben, Zuid-Amerika, Sub-Sahara, Nepal, Oost-Europa, Cambodja of de Filippijnen wonen.

Bossen zijn voedselbronnen: ze leveren noten en andere vruchten, paddenstoelen en wild. Hun kwantitatief aandeel in het voedselpatroon mag dan beperkt zijn, kwalitatief dragen ze erg veel bij. Zo halen vrouwen uit Kameroen 93 % van hun vitamine A, en 85 % van zink en ijzer uit bosvoedsel. Bossen geven ook beschutting aan bestuivers die essentieel zijn voor de teelt van groenten en fruit. Bossen genereren bovendien nog andere bronnen van inkomsten.

De onderzoekers geloven dus dat bosbehoud en gezondheid hand in hand gaan. Bescherming van bos kan klimaatverandering vertragen en wildleven beschermen. Ze geloven dat economische ontwikkeling en bosbehoud wel degelijk compatibel kunnen zijn.

De studie bracht nog andere zaken aan het licht. Zo versterken wegen, marktplaatsen en opleiding de impact van bossen op voedselkwaliteit. Tot slot vonden de onderzoekers ook bevestiging dat bossen in de nabijheid de vitamine A-inname verhogen.

Comments are closed.