Koreaanse Kimchi

0

Topsporters weten dat hun lichaam levende voedingstoffen nodig heeft om topprestaties te kunnen leveren. Maar levend voedsel is ook belangrijk in een gezond voedingspatroon. Wist je dat Kimchi in Korea bij vrijwel iedere maaltijd gegeten wordt? 

Recept

1 Chinese kool
50 gr. Keltisch zout
4 sjalotten
4 knoflook tenen
1 eetlepel fijngesneden verse chili
1 theelepel honing of maple siroop
1 theelepel verse gember
1 rettich
½ theelepel algen of een wier (wakame, zeewier) poeder of vissaus

Bereidingswijze

  • Was de kool, snij deze in stukken van 3-4 cm, goed mengen en kneden met het zout.
  • Dan de kool onder druk (door een bord met een glas water erop) onder water zetten voor circa 2 uur.
  • Maak een Marry-nade van knoflook, chili, gember, maple en zeewier met 3 eetlepels water.
  • Spoel het zout van de kool af.
  • Voeg er dan sjalotjes en erg dun gesneden schijfjes rettich aan toe.
  • Vermeng dit met de Marry-nade.
  • Hak-pot afvullen en met een stamper aandrukken, zorg dat de vloeistof het geheel bedekt.
  • Laat tussen de deksel en het vloeistof 2 cm open.
  • Het geheel luchtdicht 2-6 dagen bij kamertemperatuur fermenteren.
  • Iedere dag groente aandrukken en zorgen dat deze onder de vloeistof blijft staan en zorg dat de ferment gassen kunnen ontsnappen.
  • Na 5-6 dagen proeven of de smaak krachtig genoeg is, dagelijks een kleine hoeveelheid bij de maaltijd van deze kimchi gebruiken. In de koelkast kan het 3-5 weken bewaard worden.

Optioneel nog een theelepel bijenpollen of stuifmeel toevoegen.

De Koreanen (zowel Noord als Zuid) gebruiken deze kimchi om enzymatisch de stofwisseling aan te zetten/vuren waar ons lichaam steeds meer gebrek aan krijgt door de bewerkte voeding.

Voor meer info en recepten: zie www.marrys.nl

Comments are closed.