Kraanwater in restaurants verplicht stellen?

0

Wist je dat een horeca-ondernemer niet verplicht is kraanwater te serveren als je hier om vraagt? Alleen in Groot-Brittannië is de horecaondernemer verplicht om water uit de kraan te serveren als hij alcohol verkoopt.

Kraanwater in de horeca

In driekwart van de Nederlandse restaurants wordt zelfs wel eens water geweigerd wanneer de klant hierom vraagt. Een slechte zaak, want water is gezond en de meeste bezoekers van restaurants willen graag kraanwater bij hun diner kunnen drinken.

Water als basisbehoefte

Goed drinkwater is voor de mens een basisbehoefte. Iedereen heeft hier recht op en je ziet dat op steeds meer plekken kraanwater beschikbaar wordt gesteld. Zo wordt op veel festivals water uitgedeeld. Maar in de horeca is het vaak slecht gesteld met het aanbod van water uit de kraan. De vraag wordt in veel gevallen zelfs geweigerd, terwijl klanten vaak wel bereid zijn om voor water te betalen. Veel ondernemers zijn bang dat ze inkomsten mislopen wanneer ze gratis water op de kaart zouden zetten.

Veel voordelen voor de horecaondernemer

De meeste mensen zouden het waarderen wanneer er standaard een karaf kraanwater op tafel staat. Dit wordt gezien als gastvrij en loyaal. Het hoeft de ondernemer niks te kosten: de prijs voor het water kan doorberekend worden in de standaard prijzen. Bovendien vergeten gasten de extra service niet en komen graag terug in deze horecagelegenheid. Een win-win situatie voor de ondernemer. De horecaondernemer kan er ook een goed doel mee stellen met de verkoop van drinkwater. Bijvoorbeeld door een deel van de opbrengst in schoondrinkwater-projecten in derdewereldlanden te investeren. Door water uit de kraan op de kaart te zetten is het voor de klant duidelijk dat dit verkrijgbaar is. Ondanks het feit dat de meeste mensen wel willen betalen voor hiervoor, moeten hoge kosten vermeden worden. Een vergoeding mag hier wel tegenover staan.

Petitie water uit de kraan in de horeca

Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, is een petitie opgestart om water uit de kraan overal verkrijgbaar te maken. Niet alleen in restaurants, maar ook op festivals en in de openbare ruimte. De basisbehoefte moet voor iedereen toegankelijk zijn en zou nergens geweigerd moeten worden. Met de petitie hoop Vitens dat water uit de kraan binnenkort in iedere horecagelegenheid verkrijgbaar is. Want iedereen heeft recht op gezond en veilig drinkwater. Dat wil jij toch ook?

Foto: Jenny Downing (CC BY 2.0)

Comments are closed.