De kracht van Chinese kruiden

0

Chinese geneeswijzen (CG) worden al duizenden jaren gebruikt. Dit laat de waarde en wijsheid zien die in deze mooie therapieën terug te vinden zijn. De belangrijkste voordelen van CG zijn dat ze mild zijn, nauwelijks of geen bijwerkingen hebben en ze zijn zeer kosten effectief. Dit komt doordat CG preventief werken en er wordt gekeken naar de relatie tussen mens en omgeving. Door vroeg aan kleine klachten te werken, wordt men doorgaans later niet of minder ernstig ziek. De meest bekende vormen van CG zijn acupunctuur en kruiden, beide pas ik toe in mijn praktijk Nurture Your Nature. Eerder heb je al kunnen lezen over acupunctuur. In dit blog vertel ik je graag wat meer over het nut van de kruidentherapie.

Wat zijn Chinese kruiden

Om uit te leggen wat Chinese kruiden zijn moeten we een stap terug maken. De Chinese natuurfilosofie zegt dat:

  • De natuur bestaat uit een aantal basis elementen / principes
  • Dat de mens ook onderdeel is van de natuur, en dus “werkt” volgens deze principes

De basis elementen zijn de 5 elementen en het belangrijkste principe is die van yin en yang. Als je hier meer over wilt weten, ga dan naar mijn blog over hoe werkt acupunctuur. Samengevat komt het er op neer dat er balans moet zijn tussen yin en yang en tussen de 5 elementen. De 5 elementen zelf is een soort filter waarmee je naar wereld kijkt, je kunt alles in deze 5 schijven indelen. Dat geldt dus ook voor kruiden. Deze worden dan ingedeeld naar hun smaak: bitter, zoet, zuur, zout of scherp. Ingedeeld naar Yin en Yang (een tweede filter) zijn kruiden: koud, neutraal of warm.

Chinese kruiden zijn voor een groot deel hetzelfde als kruiden in het westen. Wat ze bijzonder maakt is de indeling naar de 5 elementen en Yin en Yang, mede hierdoor zijn ze zo effectief in het behandelen van klachten!

Hoe werken Chinese kruiden

Ik heb je tot nu eigenlijk maar de helft van het verhaal verteld, hoe de kruiden werken. Wat je nu nog moet weten is hoe een klacht gezien wordt in CG. Neem bijvoorbeeld iemand met chronische lage rugpijn. Pijn is een blokkade van doorstroming van energie en bloed, chronische kan betekenen dat er afvalstoffen aanwezig zijn. De lage rug hoort bij het water element (1 van de 5 elementen). Daarbij is chronische pijn vaak een combinatie van teveel (Yang, afvalstoffen) en een te weinig (Yin, bloeddoorstroming).

Voor de behandeling wil je nu: de bloeddoorstroming verbeteren, afvalstoffen afvoeren, de onderrug (water element) versterken. Nu hebben we de brug gemaakt van de theorie naar een klacht. Hoe ziet de oplossing er nu uit? Dat zit in een formule!

Kruidenformules

Wat je misschien al opgevallen was is dat lage rugpijn voor de CG niet 1 ding is, er zijn meerdere aspecten die er bij komen kijken. Voor een goede behandeling wil je deze allemaal aanspreken, en heb je een formule nodig. Formules hebben daarnaast het voordeel dat je ze heel gericht kunt maken op het lichaamsdeel of de structuur (bijvoorbeeld spieren, botten of pezen) waar je last van hebt. In een formule wordt ook altijd gezorgd dat je deze goed kan opnemen, dat deze niet zwaar op de maag ligt en dat eventuele bijwerkingen worden voorkomen. Dat kracht van Chinese kruiden zit in de formulering!

De behandeling bestaat dan uit het nemen van ongeveer 6 gram kruiden verdeeld over 3 momenten, met een beetje warm water. De kruiden worden genomen als poeder of als tablet.

Combinatie met acupunctuur

Uiteraard kunnen kruiden goed gebruikt worden naast een acupunctuur behandeling. Eigenlijk kan je ze allebei voor dezelfde klachten inzetten. In mijn praktijk gebruik ik de kruiden in combinatie met acupunctuur voor meer chronische en/of interne klachten, en acupunctuur alleen voor acute of lokale (pijn)klachten.

Heb je een vraag? Neem dan contact met me op, ik help je graag! Klik hier om naar mijn site te gaan, ook ben ik te volgen via Facebook en Twitter.

Afbeelding door Chris Ensey, rechtenvrij.

Comments are closed.