Kruiden beschermen je gezondheid

0

Keukenkruiden en specerijen worden al eeuwenlang gebruikt in de keuken, om meer smaak te geven. Maar ook om voedsel beter te bewaren en voor medicinale doeleinden. Zowat alle kruiden hebben nuttige eigenschappen zoals: antioxidant, bescherming tegen ontstekingen, infecties en kanker, regeling van glucose- en cholesterolstofwisseling. Zelfs voor het humeur. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt ondertussen de beschermende effecten voor cardiovasculair, diabetes, kanker, neuro-degeneratie enzovoorts.

Positieve eigenschappen

Deze eigenschappen zijn te danken aan de hoge concentratie van bio-actieve stoffen die kruiden bevatten. Denk hierbij aan: knoflook, rozemarijn, tijm, oregano, basilicum, salie, peterselie, peper en chilipepers, kurkuma, kruidnagel, nootmuskaat, kaneel, komijn, dille, venkel, gember, citroengras, (peper)munt, anijs, saffraan. Voor iedere smaak wat wils dus.

Beschermend effect

Regelmatige consumptie van goed gekruid voedsel vermindert de onvermijdelijke ontstekingsreactie na de maaltijd, en blijkt gelinkt aan een lager overlijdensrisico ten gevolge van kanker en hart- en ademhalingsziekten. De onderzoekers bevestigen dat het beschermende effect van ‘kruidenconsumptie’ van groot belang is voor de volksgezondheid en opgenomen moeten worden in de voedings (-dieet) richtlijnen.

Bron: abcgezondheid.nl

Comments are closed.