Kwart minder kanker bij bio-voeding

0

Mensen die voornamelijk biologische groente, zuivel, granen en vlees eten, hebben een kwart minder kans op kanker. Dat rolt uit onderzoek dat nu bijna vijf jaar duurt onder bijna 69.000 mensen in Frankrijk. De resultaten zijn maandag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA Internal Medicine.

De onderzoekers denken dat biologisch eten de kans op kanker kan verminderen, doordat er in biologische voeding minder pesticiden zitten dan in niet-biologisch voedsel. Dat dat zo is, is in ander, kortdurend onderzoek aangetoond door pesticide-overblijfselen in urine te meten.

Het Franse onderzoek is het tweede onderzoek naar biologisch eten en kanker onder een grote groep consumenten. In de Britse Million Women Study werd in 2014 21 procent minder van de kanker non-hodgkinlymfoom gevonden onder de biologische eters, maar de totale kans op kanker was niet veranderd. De Fransen keken wel in veel meer detail naar het eten van biologisch voedsel.

Toch gaan de Franse onderzoekers keiharde conclusies uit de weg. „Onze resultaten duiden erop dat biologische voeding samenhangt met een dalende kankerkans”, schrijven ze. En: verder onderzoek met nauwkeurigere consumptiegegevens is nodig. Ondertussen „zou het promoten van biologisch eten in de algemene bevolking een beloftevolle strategie tegen kanker kunnen zijn”.

Bron: NRC

Comments are closed.