Landelijke Open Imkerijdag 2016

0

In heel Nederland houden imkers op zaterdag 9 juli en/of zondag 10 juli 2016 open huis. Breng één of meer imkers bij jou in de buurt een bezoek en beleef een paar interessante uurtjes. Bij de meeste imkers zal honing uit de omgeving te koop zijn. 

Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Op de Landelijke Open Imkerijdag zal dan ook aandacht worden besteed aan de wilde bijen in Nederland. Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden.

Bijen zijn boeiend

Imkers vertellen graag over hun boeiende hobby. Ze leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten je graag zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Ze laten je, als je wilt, een kijkje nemen in een bijenvolk. Durf je dat niet aan? Sommige imkers hebben een observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas te zien zijn. Misschien ontdek je de koningin en zie je het verschil tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.

Laat je informeren

Het bezoek is gratis. Sterker nog: je krijgt er iets bij: een kopje koffie of thee, een stukje honingkoek. Verder is er allerlei info beschikbaar over bijen en over hoe je jouw eigen tuin of balkon bijvriendelijk kunt inrichten. Daarmee willen de imkers benadrukken dat de bij een belangrijke plaats inneemt in de biodiversiteit.

Beleef het bijenhouden van nabij

  • wat doet een imker en waarom word je imker
  • hoe gaat het oogsten van honing in zijn werk
  • informatie over het houden van bijen
  • uitleg over werksters, darren en de koningin
  • kijken in de bijenkast en op zoek naar de koningin
  • informatie over hoe ik mijn tuin of balkon bijvriendelijk kan inrichten
  • hoe kan ik helpen de bijenstand te verbeteren?
  • Gezoem van bijen en geur van honing en bijenwas

De Landelijke Open Imkerijdag is een evenement van de NBV en haar aangesloten lokale afdelingen. In 2016 vindt de Landelijke Open Imkerijdag voor de zevende opvolgende keer plaats. Aan het weekend doen ongeveer 270 individuele imkers of lokale imkerverenigingen verspreid over het land mee.

Foto: bekhiann (Flickr, CC BY-SA)

Comments are closed.