Lang leve de maand oktober

0

Niet enkel ben ik dan jarig, maar het is ook de maand waarin een hoop lekkers soms letterlijk uit de lucht komt gevallen. Denk maar aan kastanjes en allerlei soorten noten. Het wildseizoen is geopend en dan durft er al wel eens een vliegende eend te sneuvelen. En belangrijker nog: het is de maand met de meeste diversiteit als het op groenten aankomt.

Door de moderne transport-en bewaarmiddelen kan je eigenlijk elke maand alle soorten groenten en fruit krijgen. Handig, maar minder lekker, ecologisch minder verantwoord en minder gezond. Daarom zien supermarkten zich genoodzaakt om boontjes te kopen in Kenia en ze te doppen in oostbloklanden, blijven ze tomaten in de rekken leggen ook al smaken ze naar water en dat bovendien aan dumpingsprijzen.
Laten we even eerlijk zijn, er is altijd iemand die de prijs betaalt. Of het milieu of de mensen die aan een hongerloon eten telen of verwerken.

Ecologisch onverantwoord

In de winter tomaten of aardbeien eten is niet goed voor het milieu. Simpel. Ofwel komt het van een ander land en zijn er vervuilende transportkosten, ofwel wordt het nu gekweekt in serres die warm gestookt worden. Daarom is het beter om te kiezen voor groenten en fruit die nu rijp zijn. Die hebben (meestal) de tijd gehad om te groeien en komen (meestal) van binnen de landsgrenzen.

Meer smaak en vitaminen

Eén van de weinige groenten die echt lekkerder wordt als je ze een tijdje laat liggen, dat zijn de pompoenen. Voor alle andere groenten geldt dat hoe langer je ze laat liggen, hoe meer smaak en vitaminen je verliest. Daarom is het dus in je eigen voordeel dat je zo veel mogelijk groenten van hier koopt en dan liefst nog wanneer ze op hun best zijn.

Dus lang leve oktober, want de keuze is bijna onuitputtelijk. Dit is de maand waarin er verschrikkelijk veel groenten op hun hoogtepunt zijn.

Andijvie – Bieten – Bleekselderij – Bloemkool – Boerenkool – Broccoli – Chinese kool – Courgette – groene boontjes – IJsbergsla – Knolraap – Koolrabi – Kropsla – Pompoen – Prei – Rammenas – Rode kool – Savooiekool – Schorseneer – Selderij – Snijbiet – Spinazie – Spitskool – Veldsla – Venkel – Winterwortel – Witte kool – witlof – Tomaat

Geef toe, als je dit ziet krijg je toch goesting om met deze groenten aan de slag te gaan? Experimenteer er vooral op los. Groenten barsten van de smaak, het is enkel aan jou om die smaak eruit te krijgen. En bloemkool bijvoorbeeld is niet enkel lekker in witte saus. Maak er eens bloemkoolrijst van of rooster hem eens in zijn geheel met marokaanse kruiden in de oven. Echt, je gaat niet weten wat je proeft.

Plus als je volgens de seizoenen eet, heb je al die zogezegde superfoods niet meer nodig. Gojibesse, chiazaad, tarwegras,… doe vanaf nu allemaal maar normaal en eet wat meer broccoli!

Online vind je op verschillende websites welke groenten er in welke maand op hun best zijn.
Geloof me, het is niet zo moeilijk om je daaraan te houden.

Cheers en smakelijk,

Robby Sallaets

www.groentenuitedegem.be

Comments are closed.