De donkere dagen zijn weer gearriveerd. We doen ‘s avonds steeds eerder de lamp aan, trekken ons terug, want binnenshuis is het lekker warm bij de kachel. Daar vermaken we ons met tv, computer, tablet, iPad en smartphone. Avonden lang turen we naar het beeldscherm, films, facebook, appjes, de uren vliegen voorbij. Voor je het weet is het tijd om te gaan slapen, want morgenochtend gaat de wekker weer.
Nu “moet” je dus gaan slapen en dat gaat dan moeizaam. Je hoofd wil nog niet stoppen, de gedachten razen maar door. En voor je het weet lig je een paar uur wakker, in je bed, wachten op de slaap, die niet komen wil. De verleiding om weer op de telefoon of iPad te gaan kijken is groot, maar ja, morgenvroeg gaat die wekker weer.
Om te slapen maken we een hormoon aan in de hersenen, in de epifyse om precies te zijn, dat is een hormoonklier. Dit slaaphormoon, melatonine maken we aan zodra het begint te schemeren. Het gaat dus onder invloed van licht. Des te minder licht, des te meer slaaphormoon. Niet alleen zonlicht houdt de productie van melatonine tegen, maar ook het blauwe licht wat uit je beeldscherm komt van je computer, tablet en smartphone. Dat verklaart dus het moeilijke slapen, na een paar uur turen op je tablet.
Oplossing? Niet meer ‘s avonds op je telefoon kijken? Maar ja, dat is veel te leuk, het hoort er helemaal bij. Melatonine gaan slikken? Ook niet verstandig, vaak zijn de producten synthetisch en bovendien ben je hormonen aan het innemen, die je eigen hormoonhuishouding kunnen verstoren. De epifyse is een belangrijke klier die niet alleen melatonine produceert, maar bijvoorbeeld ook de ontwikkeling van de puberteit regelt en emotionele en mentale ontwikkeling in gang zet.
Een goede tip voor mensen, die graag ‘s avonds op hun beeldschermpje willen blijven kijken, is het blauw licht filter. Even googlen of kijken in de Google playstore, daar vind je verschillende apps, die het blauwe licht uit je beeldscherm filteren. Als je zo’n app hebt geïnstalleerd, produceert je beeldscherm na zonsondergang veel zachter licht. Er zijn apps die overdag automatisch weer op daglicht gaan, dus wordt de lichtfilter alleen ‘s avonds aangezet. Het is veel prettiger voor je ogen en de aanmaak van je slaaphormoon wordt niet verstoord, zodat je makkelijk kunt inslapen. Voor kinderen, maar ook volwassenen is dit een goede tip.
Er zijn trouwens steeds meer telefoons en tablets die een speciale nachtmodus inbouwen om het blauw licht te dimmen.
Dit artikel is geschreven door Annelies Scholten.