Lengende dagen kan je horen, zien en voelen

0

Nu de dagen weer in een rap tempo (4 minuten per dag!) langer worden, merk je de gevolgen aan alles in de natuur.

’s Morgens begint het al, de vogels zingen nu op hun mooist. Hun pijnappelklier registreert het langer worden van de dagen en maakt hormonen waardoor ze gaan zingen, zoeken naar een partner, nesten bouwen en al die dingen die horen bij de lente. Hoe mooier een vogel zingt, hoe meer nakomelingen. Ook bij ons mensen heeft het langer worden van de dagen effect, namelijk op ons dag-nachtritme. Had je al gemerkt dat je vroeger wakker wordt?

Je ziet de lente ook, kijk maar eens naar al die boomknoppen die elke dag dikker worden; de katjes aan de bomen, de bollen die uit de grond komen en de kruiden die hard groeien als ze op een luw plekje staan. Beloftes voor de heerlijkheden die gaan groeien. Vanmorgen maakte ik deze foto in het Oosterpark. Je ziet de hazelaar met twee verschillende bloemen, de grote lange hangende katjes zijn de mannelijke bloemen en de kleine violette pluimpjes zijn de vrouwelijke bloemen. Eéntje zit rechts aan de tak, de ander boven de mannelijke katjes. Dat zijn straks in september hazelnoten geworden, als alles tenminste meezit..

Ook zag ik vanmorgen de gele kornoelje, nu volop in bloei. Hieronder op de foto zie je de bloempjes, in schermen. Er is maar een soort bloemen, met zowel mannelijk als vrouwelijk onderdelen, een tweeslachtige bloem dus. Bij dieren is dat uitzondering, een slak is tweeslachtig, maar de meeste andere zijn of man of vrouw. De gele kornoelje heeft straks in september heerlijk frisse ovale vruchten, waar je jam van kunt maken, of die je als olijven kunt inleggen. De recepten volgen te zijner tijd.

Geniet nu vooral van alle jonge ontluikende plantjes, altijd weer een feest om te zien verschijnen na de winter. De kale bodem bevat zoveel leven!

Prille-groengroet

Wies Teepe
http://etenuitdenatuur.blogspot.nl/

Comments are closed.