Lentekriebels in de moestuin

0

Iedereen die een tuin of een moestuin heeft, zal dit volmondig beamen. Vorig weekend is het nieuwe moestuinseizoen officieel van start gegaan. Geen druppeltje regen, een fijn lentezonnetje en temperaturen tot 10 graden. Dan mag je al bij je thuis wat paprika’s of erwten hebben voorgezaaid, het is pas vorig weekend dat de echte kriebels er waren om de tuin in te duiken en de eerste voorbereidingen te treffen voor het nieuwe moestuinseizoen.

Zo dook ik ook met een heerlijk zonnetje de moestuin in. Uiteraard kun je nog enkele weken wachten, maar ik hou wel van het gevoel van een volledig opgeruimde tuin zodat je meteen met een schone lei van zwarte grond kunt beginnen. Dat was dan ook het eerste werkje op de planning. Mijn drie verhoogde bakken en de paadjes ertussen proper maken en voorzien van verse compost.

Tot mijn grote verrassing viel er ook nog iets te oogsten. Spruitjes, groene kool, snijbieten en prei. Het stond er nog van vorig jaar. Maar goed, de smaak wordt er daarom niet minder om. Integendeel. Spruitjes worden lekkerder als ze een vorstperiode hebben doorstaan. Echt, een moestuin heeft me al zo vaak lekker eten bezorgd dat ik me ondertussen afvraag wat ik zonder zou moeten doen. Lekker eten, lichaamsbeweging, frisse buitenlucht en dat allemaal voor geen geld. Het moet zowat de goedkoopste hobby zijn waar je het meeste voldoening uit haalt.

Zo sprak ik vandaag nog met een collega op het werk wiensd vrouw een tijdje thuis was met een burn-out. Sinds zij haar hoofd kan leegmaken met klusjes in de moestuin, gaat het een heel pak beter. En ik kan me dat best voorstellen. Als ik met uiterste precisie een zaadje in een gaatje wil steken, of elk plukje onkruid probeer uit te trekken, dan zit ik met mijn hoofd nergens. Ik denk aan niets meer. Buiten dan dan ene zaadje of dat plukje onkruid. En op het einde van die sessie ben ik helemal zen. Helemaal tot rust gekomen. Enkel daarom zou iedereen een moestuin moeten hebben.

Dus was denken jullie? Ook zin om de lentekriebels met een leeg hoofd te ervaren? Maak dan alvast wat plaats op je vensterbank of in je tuin en plant de eerste zaadjes van een mooi moestuinverhaal. Begin met wat radijsjes, lage erwten of pluksla. Zo zie je snel resultaat en motiveert het je om nog een tijdje door te gaan.

Veel moestuinplezier dit jaar!

Robby Sallaets, http://www.groentenuitedegem.be

Comments are closed.