Luisteren

0

Gisteren viel ons vakblad: Natuurlijke en Integrale Gezondheidszorg in de brievenbus met als thema luisteren. Nu had ik net vriendlief de les gelezen dat je bij een ongemak van je lichaam (bijvoorbeeld winderigheid, boeren, stramheid, maagzuur, hoofdpijn, rugpijn etc. etc.) niet meteen naar een pilletje moet grijpen, maar het verstandiger is te onderzoeken waar die pijn of ongemak vandaan komt. Wat wil je lichaam je vertellen? Dus luister naar je lichaam.

En als je even wat wilt gebruiken als ondersteuning, denk dan aan een etherisch olie of iets van Dr. Vogel bijvoorbeeld. Of masseer even elkaars voeten. Dat heb ik gedaan bij hem en hij heeft 9 uur achter elkaar geslapen en de volgende dag was het over.

Luisteren

Luisteren naar je lichaam is een stuk makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doe je dat eigenlijk? In ieder geval door even bij je klacht stil te staan. Ik voel iets, hoe komt dat? Hoe ziet mijn leven er nu uit? Neem even de tijd om te voelen wat je voelt.

Er staat in ons vakblad een heel mooi artikel met Ester Wijs over Focusing. De aanleiding van het artikel was de vraag: Waarom sommige cliënten baat hebben bij psychotherapie en ander niet. De cliënten waarbij het aanslaat, blijken van nature  mentale pijn en het gevoel in hun lijf te kunnen verbinden en te verwoorden. Het lichaam wordt ook gehoord en erkent, het kan helpen richting te geven in het genezingsproces.

Luister en oordeel niet

Natuurlijk is het fijn en verstandig om bij echte problemen hulp te zoeken/vragen, maar bij kleine ongemakken en bij de eerste signalen is gewoon even gaan zitten, liggen of een wandeling maken al heel helpend en helend. Net iets langer dan 10 minuten, zodat je gedachten tot rust kunnen komen.  Even niet analyseren of verbanden leggen, maar in jezelf tegen je lichaam zeggen: Hier ben ik lichaam, ik luister naar je en ik oordeel niet.

Tijdens de kerstperiode is het ook fijn om naar elkaar en naar een mooi stuk muziek te luisteren. Gewoon lekker in een hoekje van de bank een kopje thee erbij, fijn geurtje branden, muziekje en samen met vriend, vriendin, zus, broer of wie jij lief hebt gezellig kletsen. De tijd nemen om te luisteren naar elkaar. Weg zakken in het gesprek en de tijd vergeten. Bij stilte genieten van de muziek en de stilte met elkaar.

Luisteren ga ik als thema meenemen naar 2021! Luisteren naar elkaar, mijn lichaam, de vogels, de zee en de bomen, mooie muziek en de aangename stilte.

Fijne feestdagen en een gezond en liefdevol 2021.

Anjo Abbink
info@reflexologie.biz

Comments are closed.