Marry’s blik op bomen: Krachtige eik

0

De eik is zoals hij oogt: robuust. Hij is krachtig anti-parasitair, werkt dus ontstekingsremmend en helpt de huid bij het ontgiftingsproces.

Wie eikenhout in de kachel doet, weet dat er weinig slakken overblijven. Het brandt lang en geeft de volgende ochtend nog warmte af. In de ‘kacheltjes van ons lichaam’, de mitochondriën, doet de eik hetzelfde. Hij houdt cellen in conditie door heel gericht en duurzaam zijn energie te delen.
In de Europese mythologie speelt de eik een belangrijke rol. Germanen, Kelten, Grieken en Romeinen hielden religieuze rituelen bij een ‘heilige eik’, gewijd aan dondergoden als Donar, Zeus en Jupiter. Misschien omdat de eik vaker werd getroffen door de bliksem. Of omdat deze loofboom indrukwekkend groot en eeuwenoud kan worden.

De eik bevat veel mineralen en vitamine A en is rijk aan eiwit en looizuur (tannine), een stof die de huid in conditie houdt. Als dat grootste orgaan problemen geeft, zit je al in de laatste fase van het ontgiftingsproces. Blad, bast en vrucht van de eik vormen een krachtig middel tegen huidkwalen, zoals eczeem, psoriasis, aambeien, acné en cellulitis. Looizuur werkt samentrekkend, verwijdert eerst de ongerechtigheden uit de huid en verdicht die weer.

Alle delen van de eik zijn zowel in- als uitwendig bruikbaar. De bloesem geeft levensvreugde, vitaliteit en uithoudingsvermogen. Blad, bast en eikel verbeteren de doorbloeding, versterken het bindweefsel en remmen ontstekingen. Ze werken effectief bij infecties in keel en mond, overmatige transpiratie, winterhanden en -voeten en een jeukende huid.

Van het meel in eikels kun je eikeltjeskoffie zetten of koekjes bakken. Vanwege het hoge tannine-gehalte eerst de eikels weken of kort koken. Vervolgens drogen, pellen, roosteren en malen. Eikeltjeskoffie werkt cholesterolverlagend, omdat tannine zich bindt aan vet. De eik is geen zachte heelmeester, maar werkt wel snel en effectief. Hij reinigt, voorziet van energie en houdt ons in balans.

Recept Eikenlotion

Ingrediënten:
3 eetlepels gemalen eikenbladeren en -schors.

  1. Voeg de ingrediënten toe aan 1 liter water.
  2. Laat even de kook erover gaan.
  3. Geschikt om compressen in te dopen voor op wonden, puistjes mee te deppen of toe te voegen aan een bad. Twee keer per week een voetenbad van dit mengsel helpt tegen zweetvoeten.

Voor inwendig gebruik:
Trek thee van 1 theelepel jong eikenblad of gemalen schors van jonge twijgen en laat dit trekken in een 1/2 liter gekookt water.

Seizoentip:
De eerste voorjaarskruiden kunnen alweer geoogst worden voor in de soep: daslook, wilde bieslook (slangelook) en vogelmuur.

Dit artikel is geschreven door Marry Foelkel. In meer dan 25 jaar heeft Marry Foelkel een schat aan ervaring opgedaan met de toepassing van kruiden voor gezondheid en wellness.

Comments are closed.