Alternatieve geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen of complementaire geneeswijzen (CAM) is een groep van verschillende, natuurlijke, veilige en vaak zeer effectieve manieren om klachten en ziekten te behandelen. Alternatief staat in contrast met de reguliere geneeswijze of wel de erkende geneeswijze die gedoceerd wordt op universiteiten en toegepast in ziekenhuizen. Het kwaliteitslabel hangt aan het z.g. wetenschappelijke bewijs. Dit werkelijk wetenschappelijk bewijs en de meeste wetenschappelijke onderzoeken staan op z’n minst ter discussie vanwege de inkleuring door sponsoren uit de farmacie, die graag een vinger in de pap hebben in de uitkomst van het onderzoek. Vaak worden de uitkomsten van de z.g. wetenschappelijke onderzoeken gemasseerd in de meest wenselijke richting. Hierachter zit een marketing plan, geld en macht.

Van oudsher had de mens een enorm geloof in de arts, waarvan ze zich afhankelijk opstelden omdat hij geneeskunde gestudeerd had en dus alles wist. Ook in die tijd waren er al alternatieve geneeswijzen, denk daar bij aan de kruidengeneeskunde etc. Deze alternatieve geneeswijzen werden door alle tijden heen verguisd.  De waarheid ligt op z’n minst in het midden. De alternatieve geneeswijzen in onze tijd zijn zeer professioneel en de therapeuten zijn minimaal op Hbo-niveau opgeleid, met een gedegen medische basiskennis. Op basis van deze erkende opleidingen vinden we de vergoedingen voor een behandeling terug in de aanvullende verzekering.

Alternatieve geneeswijzen kennen alleen het gebruik van natuurlijke middelen, zonder bijwerkingen, zonder hulpstoffen en middels methodiek om het evenwicht ter herstellen zoals bij de osteopathie, Cranio-Sacraaltherapie, yoga etc. vaak wordt er uitgegaan van de hele mens, een holistische behandeling. Onder alternatieve of ook wel complementaire geneeswijzen genoemd, vallen ook de beroepen van natuurgeneeskundige, acupuncturisten, Cranio-Sacraal therapieën, ayurvedische adviezen en behandelingen, biologische voedingsadviezen, yoga etc.
Complementair betekent: aanvullend.

In veel gevallen kan een complementaire geneeswijze prima aanvullend zijn tijdens een reguliere behandeling. In bijna alle situaties kun je zeggen dat alternatieve geneeswijzen ook grotendeels preventief werkend zijn omdat de achterliggende gedachte is de mens in z’n totaliteit in evenwicht te brengen. Preventief ten aanzien van het (verder)ontwikkelen van ziekten.