Massagetherapie

Massagetherapie valt onder complementaire en alternatieve geneeswijzen en is een lichaamsgerichte therapie waarbij aandacht wordt besteed aan klachten en symptomen.
Massagetherapie is een combinatie van Massage en Therapie; Massage van spieren, bindweefsel (fascia), pezen en rondom gewrichten.

Therapie betekent dat de cliënt therapeutische en individuele begeleiding ontvangt, bij alles wat zich tijdens de massage aandient, zoals bijvoorbeeld emoties mentaal gewaar zijn, bewustwording. De massagetherapeut besteedt aandacht aan een klacht of thema.

Afhankelijk van achtergrond, opleiding bij- en nascholing en ontwikkeling van de therapeut, kan de focus van Massagetherapie liggen op fysieke klachten, emotionele of psychische klachten of een combinatie van genoemde klachten. Ook massagetechnieken kunnen verschillen per therapeut.

Vanuit een holistische visie vormen emoties en psyché en het fysieke lichaam een geheel. Hierdoor kan therapeutische massage, het zelfhelend vermogen van het lichaam aanspreken. Ook kan het de cliënt meer lichaam bewustwording geven. Vaak wordt hierdoor de oorzaak van een klacht achterhaald waarbij de interventies hierop kunnen worden aangepast.

Massagetherapie is een op zichzelf staande therapievorm, maar kan ook een aanvullende en waardevolle ondersteuning zijn bij een behandeling van een arts, psycholoog of psychotherapeut.

Goed om te weten
Veel zorgverzekeraars vergoeden de massagetherapie (ten dele) wanneer je aanvullend verzekerd bent en als je therapeut aangesloten is bij een beroepsvereniging, voldoet aan de Plato-eisen en geregistreerd staat als registertherapeut bij het RBCZ.

Vergoedingen uit het aanvullende pakket vallen níet onder het eigen risico. Een verwijsbrief van de huisarts is hiervoor niet nodig.