Tekentherapie

Wat is tekentherapie?

Tekentherapie is een vorm van creatieve/kunstzinnige psychosociale therapie. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de beelden en tekens die de cliënt zelf maakt. Dit wordt de beeldtaal of tekentaal genoemd. Het is dus niet nodig om veel te praten over het probleem. Voor veel mensen is het woord “therapie” wat beladen. Het klinkt zwaar. Tekentherapie wordt door mensen, juist door de creatieve vorm, niet als zwaar ervaren. Je gaat op een speelse manier aan de slag met verschillende materialen, zoals potloden, verf, ecoline, inkt, krijt, et cetera. Tekenervaring is daarbij absoluut niet nodig. Het is voor iedereen geschikt. De tekentherapeut werkt holistisch. Dat wil zeggen, het lichaam, denken, gevoel, ziel, geest en energie worden als één geheel gezien.

Hoe ziet een tekensessie er uit?

TekentherapieNa een kort gesprek vraagt de tekentherapeut je om een tekening te maken. De tekenopdrachten zijn eenvoudig. Dan wordt er gekeken naar de tekening. De tekentherapeut stelt vragen over deze tekening. Zo kom je er samen achter wat er moeilijk voor je is en ook wat er positief is in jouw tekening. Daarin ligt jouw kracht. Deze kracht kan je gaan inzetten. Samen kijk je dan hoe je dit in je leven kan gaan inpassen.
Je komt door tekentherapie sneller tot de kern van het probleem omdat zichtbaar wordt waar je je niet bewust van bent, maar wat wel een rol speelt. Gevoelens en emoties kunnen met verschillende tekenmaterialen en technieken geuit worden. Het zelfhelend vermogen wordt altijd aangesproken en ingezet. Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van onder andere ontspanningsoefeningen, visualisatie, meditatie, inductie, mindfulness.

Voor wie is tekentherapie geschikt?

Tekentherapie is voor iedereen geschikt. Volwassenen, jongeren en kinderen. Ook voor mensen en kinderen die om wat voor redenen dan ook het moeilijk vinden om te praten over problemen en gevoelens is tekentherapie zeer geschikt. Hulpvragen kunnen zijn: rouw en verlies, trauma’s, identiteitsproblemen, emotionele en/of gedragsmatige problemen, en andere.

Tekentherapie is een complementaire therapie. Er zal zo nodig contact gelegd worden met, of doorverwezen worden naar de huisarts. Werken met de tekentaal/beeldtaal onderscheidt zich doordat klacht en kracht zichtbaar worden.

Beroepsvereniging van Tekentherapeuten, Coaches Beeldend, Tekentaaldocenten: www.Tekentaal.nl