Mediterraan dieet verlaagt kans op hart- en vaatziekten

0

Opnieuw worden, dit keer in een studie uit Spanje, de gezondheidsvoordelen duidelijk van een mediterraan dieet. In een multicenter onderzoek onder ruim zevenduizend mensen werd van dit voedingspatroon de preventieve werking op hart- en vaatziekten aangetoond.

Er deden mannen aan mee tussen 55 en 80 jaar en vrouwen tussen 60 en 80 jaar, respectievelijk 43 en 57% van het totaal aantal deelnemers. Bij de start van het onderzoek hadden zij geen van allen een cardiovasculaire ziekte, maar wel een hoog risico daarop. Criteria daarvoor waren dat zij óf diabetes type 2 hadden óf tenminste drie van de zes volgende risicofactoren bij zich droegen:
  • roken;
  • hoge bloeddruk;
  • verhoogd low-density-lipoproteïne (LDL) cholesterol;
  • laag high-density-lipoproteïne (HDL) cholesterol;
  • overgewicht of obesitas;
  • een familiegeschiedenis van vroegtijdige coronaire hartziekte.

 

Van de in totaal 7.447 onderzoeksdeelnemers volgde een deel (2.543) een mediterraan dieet aangevuld met extra vierge olijfolie, anderen (2.454) een mediterraan dieet aangevuld met gemengde noten en de overigen (2.450) kregen alleen het advies de hoeveelheid vet in hun voeding te beperken.

Het primaire eindpunt was het voorkomen van een ernstige cardiovasculaire gebeurtenis: hartinfarct, beroerte of overlijden door cardiovasculaire oorzaken. Van de 288 deelnemers die daardoor werden getroffen, maakten er 109 deel uit van de controlegroep, een percentage van 4,4 %. In de twee mediterrane varianten waren de aantallen en percentages lager, namelijk 96 personen of 3,8 % in de ‘olijfolie-goep’ en 83 personen of 3,4 % in de ‘noten-groep’.

De onderzoekers hadden een dergelijk effect al in 2013 gerapporteerd, maar moesten hun conclusies intrekken omdat de pretentie van een gerandomiseerd onderzoek niet helemaal was waargemaakt. Nu bleek dat deze methodologische onvolkomenheid niet tot onjuiste conclusies had geleid: het mediterrane dieet pakt gunstig uit voor de preventie van hart- en vaatziekten.

Bron: Voedingsgeneeskunde.nl

Comments are closed.