Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor wat je zelf kunt doen om vitaal te blijven. Wekelijks kom ik artikelen tegen over leefstijl, over hoe je fit kunt blijven als je thuis werkt en over vitamine D3. Vaker en meer groenten eten is ook een super goede manier om voor jezelf te zorgen. Het Voedingscentrum adviseert 250 gram groenten en 200 gram fruit per dag. Minder dan 20% van de volwassenen eet voldoende groenten…
Waarom meer groenten?
De nieuwste inzichten vanuit de Vereniging Arts & Leefstijl laten zien dat 500 gram groenten per dag optimaal zou zijn. Verse groenten bevatten veel vitale stoffen, zoals vitaminen, mineralen en spore-elementen. De vezels uit groenten voeden je gezonde darmbacteriën die daardoor groeien in aantal. Daar wordt je immuunsysteem echt heel blij van en gaat beter werken.
500 gram groenten per dag, hoe dan?
Veel mensen vinden het in de praktijk lastig om genoeg groenten te eten. Dat gaat beter als je je groenten verdeelt over twee maaltijden. Deze tips helpen je op weg.
Maak eens een groene smoothie. Bijvoorbeeld een blauwe bessen-boerenkool smoothie voor twee personen.
- Twee handjes boerenkool (of waterkers-peterselie-bladspinazie…)
- Twee handjes blauwe bessen (of frambozen)
- 2 peren in stukjes (of 1 rijpe banaan)
- ½ citroen uitgeperst
- Meng het geheel in een blender en voeg water toe tot de gewenste dikte.
Eet vaker soep. Maak op een rustig moment een grote pan soep met verschillende groenten en varieer. Bewaar bakjes in de koelkast of vriezer zodat je gemakkelijk een bakje bij de lunch opwarmt. In deze tijd zijn pompoenen ruim voorhanden, je maakt er in een handomdraai een zoete verwarmende soep van.
Eet groenten bij je lunch. Beter twee broodjes met ruim beleg, dan drie dun belegd. Kies voor tomaatjes, komkommer op je (kaas-ei-vis…) beleg. Of in de winter bijvoorbeeld notenpasta met échte zuurkool. Versier je brood én soep met verse kiemgroenten. Je kweekt dit superfood gemakkelijk zelf. Verser kan bijna niet.
Eet bij de avondmaaltijd minimaal twee soorten groenten. Bijvoorbeeld een gekookte of gestoomde, en groenten in soep of salade.
Lang houdbare groenten (pompoen, bietjes, knolselderij, zoete aardappel…) ruim op voorraad houden helpt ook mee. En weeg de groenten vooraf. Dan zie je dat je met een flinke wortel of een appel al snel 200 gram binnen krijgt.
Hilda Mossink
info@eet-echt-eten.nl