Meer omega-3 in biologische melk

0

Biologisch melk bevat meer omega-3-vetzuren dan melk van conventioneel geteelde koeien. Biologische melk bevat 16% omega-3-vetzuren, vergeleken met 11% in conventioneel geproduceerde melk.

Ook de omega-3/omega-6-index van biologische melk is hoger en dus gunstiger. Overschakelen op biologisch kan dus de inname van omega-3-vetzuren bevorderen, die in het westerse dieet maar povertjes aanwezig zijn.

Nog meer voordelen

Een team van Britse wetenschappers kwam tot die bevindingen door meer dan 250 papers rond biologische melk en vlees te analyseren. Er werden ook nog andere verschillen gevonden. Zo bevat biologische melk meer vitamine E en carotenoïden en 40 % meer geconjugeerd linolzuur. In biologische melk zit daarentegen wel minder jodium en selenium.

Oorzaak

De wetenschappers schrijven de verschillen toe aan de landbouwmethode. Conventioneel veeteelt is erg intensief: die tracht zoveel mogelijk dieren op een beperkte ruimte te hokken. Biologisch vee loopt daarentegen buiten rond en heeft dus meer bewegingsvrijheid. De wetenschappers hebben dezelfde analyse voor vlees gedaan, maar daarover zijn nog te weinig studies beschikbaar. Aannemelijk is dat ook biologisch vlees rijker is aan omega-3.

Bron: Platform voor Voedingsgeneeskunde

Foto: By Ukko-wc CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Comments are closed.