Meer preventie, minder ziek

0

Groene slierten snotneuzen, verkouden en griep; de winter staat weer voor de deur en de ‘R’ nog steeds in de maand. Wat kun je doen als ouder om er zo min mogelijk last van te hebben?

Terugkomend van vakantie, vliegreizen en na genieten van de gezellige feestdagen. Het nieuwe jaar. Weer naar school, het ‘normale’ leven begint weer en we gaan voorbereidingen treffen voor een nieuw winterseizoen: de ellende van snotneuzen, verkouden worden en een mogelijke grotere vatbaarheid voor een griepje is voor ouders de komende periode niets nieuws. Kinderen zijn immers vatbaarder voor virussen en bacteriën en steken elkaar op school aan. Eenmaal thuis, dan mogen broertje of zusje er ook aan geloven en is er ook een reële kans op een gevloerde vader of moeder.

Weerstand opbouwen

Heel cliché maar de ‘R’ zit nog steeds in de maand en mijn oma heeft mij het geloof gegeven dat we dan weer goed op onze weerstand moeten gaan letten. En zij is nog van de generatie dat er in de winkel, in die bewuste maanden, minder keus was aan vitaminerijke voedingsmiddelen. De kans op verkoudheden, griep en ziek was aanzienlijk. Als kind kreeg je dan, in een verwoede poging deze ellende in je lijf te voorkomen, een grote lepel levertraan. Neus dichtknijpen en doorslikken.

Vitaminegebrek hoeven wij niet meer te hebben, maar de gedachte blijft nog steeds bestaan. Met de tegenwoordige hypes en trends is het wel eens goed om naar oma’s advies te luisteren en ons te realiseren dat in Nederland de zon alleen in de maanden mei tot oktober voldoende ultraviolette straling bevat en met de juiste golflengte om vitamine D te kunnen produceren, om zo onze weerstand op peil te houden.

Vitamine D heel belangrijk

Een belangrijke speler in ons immuunsysteem! Vitamine D levert een bijdrage aan een goede weerstand, die wij nodig hebben om gezond te blijven. Vitamine D, ofwel calcitriol, is eigenlijk geen vitamine, maar een hormoon en heeft verschillende vormen door andere interne moleculaire verbindingen en voedingsbronnen. Cholecalciferol heeft de naam vitamine D3 en bevindt zich vooral in dierlijk voedsel. Ergocalciferol heeft de naam vitamine D2 en bevindt zich in plantaardig voedsel. De eerst genoemde wordt makkelijker door ons lichaam opgenomen. Vitamine D is net als A, E en K oplosbaar in vetten en dus niet oplosbaar in water. Overtollige vitamine D wordt dus niet uitgescheiden maar in ons lichaam opgeslagen in vetweefsel en dwarsgestreept spierweefsel. Je zou dus zeggen dat we bij voldoende zonlicht voldoende mogen hebben. Maar niets is minder waar. Door andere omstandigheden, zoals alcoholisme, vetabsorptiestoornissen, vervuilende factoren, verstoringen van de dunne darm, verkeerde voedingsgewoontes, onvoldoende omzetting in het lichaam van de lever en de nieren, kan D-deficiëntie (gebrek) heel gemakkelijk ontstaan.

Calcitriol is heel hard nodig voor onze weerstand en ondanks dat we regelmatig buiten zijn en in de zon zitten, heeft ruim de helft (!) van de bevolking een vitamine D-tekort. Zonnebrillen en zonnecrèmes verhinderen in de zomer een goede opname van deze vitamine en in de winter bedekken we onze huid veel te veel met kleding. We hebben een blote huid nodig  om voldoende vitamine D3 via zonlicht door de huid op te laten vangen.

Reguliere erkenning

De reguliere geneeskunde erkent inmiddels ook het belang van vitamine D. langzamerhand komt zij ook tot het inzicht dat de minimale hoeveelheden die de reguliere geneeskunde jarenlang aanhield eigenlijk veel te laag zijn. Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde gezien (een behandelwijze met voedingsstoffen), behoort deze vitamine standaard als supplement  ingenomen te worden als belangrijke aanvulling op je dagelijkse voeding. Maar dan wel graag een flesje ‘natuurlijk’ D3.

Voeding

Wat is het toch lekker als we driemaal in de week een heerlijk menu met vette vis – zoals makreel, paling, meerval, tonijn en zalm (D3) – in combinatie met groene groente, peulvruchten, wilde paddenstoelen, zaden en noten (D2) op tafel kunnen zetten. Vanuit mijn geschoolde opvoeding wil ik aangeven dat dit maar beter níet gebakken of gebraden wordt in margarine, halvarine, bak-en-braadproducten, waar geknutselde vitaminen aan zijn toegevoegd. Dat wij daar in ons vak en onze beroepsgroep geen voorstander van zijn heeft te maken met de bereidingsprocessen van deze producten. Wij vragen ons af wat verhitting doet met de moleculaire structuur van deze ‘niet natuurlijke’ toegevoegde vitaminen. Maar daar praten we een andere keer wel eens over.

Tekort aan vitaminen testen

Preventief de snotneuzen of griep te lijf gaan door vitaminen aan te vullen, kan door eerst te bepalen welke tekorten er zijn door middel van een bloedtest. Luisteren naar je lichaam en het herkennen van diverse symptomen is ook een optie, maar dan loop je wel achter de feiten aan. Verminderde weerstand, verzwakking van de spierfuncties (myopathie, osteomalacie), osteoporose (botontkalking), krampen en trillen van de spieren, MS, (winter)depressie, chronische pijnen, veelvuldig verkouden of ziek zijn, algeheel gevoel van moe zijn, constant tekort aan energie en ook breekbare botten kunnen mede het gevolg zijn van D-deficiëntie.

Indien je van een flinke borrel houdt, zwanger bent of een speciaal dieet volgt, weinig kans krijgt om buiten te zijn, wat ouder bent, als vegetariër of veganist leeft, dan is het bij voorbaat raadzaam om extra vitamine D en andere vitaminen en mineralen in te nemen.

Granaatappel, een echte immuunbooster

Een hele lekkere en aangename oplossing is het drinken van granaatappel-sap. Een regelrechte boost aan antioxidanten waarmee je je lijf eens heerlijk kunt verwennen door dit toe te voegen aan een vruchtensap of smoothie. En de voordelen zijn zó helder dat er geen discussie meer is over de heilzame werking hiervan. Ook kinderen vinden dit een feestje door de aangename smaak. Vaak doet een goed voorbeeld door paps en mams, volgen. Granaatappel-sap is de meest krachtige antioxidant met een zeer hoge ORAC1, xanthonen-2 en polyfenolen3-waarden. Een combinatie van mango, blauwe bessen, granaatappel, bosbessen en grapefruitzaad in de vorm van sap, kan een stevige aanvulling zijn.

Harde wetenschappelijke bewijzen

De wetenschappelijke wereld heeft ontdekt dat deze unieke bioactieve activiteiten van xanthonen in de bovenstaande vruchten ons immuunsysteem meer dan heilzaam ondersteunen, ontstekingen kunnen remmen en schadelijke stoffen neutraliseren. Wetenschappelijke onderzoeken over deze voedingsstoffen verwijzen naar een scala aan bewijsmateriaal voor een helende werking op onze gezondheid. Ben je op zoek naar meer vitaminen in je voeding om je immuunsysteem  vast voor te bereiden op het komende winterseizoen neem dan onder andere tot je, een goede bron van vitamine D3, A, C, E, en het mineraal ijzer (Floradix). Wat de natuur ons geeft, is een cadeau, dus wees daar zuinig op! Boost je immuunsysteem en start nu.

Raadpleeg een deskundige voor een goed advies!

Het thema van de Week van de Homeopathie 2016 is Preventie en homeopathie. Lees hier meer over de preventieve mogelijkheden van homeopathie »

Bron: Ingrid Kersten / Spiegelbeeld, januari 2016
Credits afbeelding: iStockphoto.com

Comments are closed.