Meer water drinken zorgt voor minder eten

0

Drinken van 1-3 glazen water per dag kan zorgen voor minder energierijk eten, tot 205 kcal minder. Ook de consumptie van verzadigd vet, suiker, natrium en cholesterol zou door ′extra′ water kunnen afnemen.

Dat blijkt uit een publicatie in het Britse tijdschrift Human Nutrition and Dietetics. De resultaten zijn een reden om het drinken van water, in plaats van calorierijke dranken, te stimuleren om een bijdrage te leveren aan een verminderde calorie-inname.

Onderzoekers van de University of Illinois analyseerden data van de National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Via vragenlijsten werd van 18.311 volwassen Amerikanen van 2 niet opeenvolgende dagen de voedingsinname onderzocht. Het percentage waterinname werd berekend aan de hand van de totale vochtinname van proefpersonen via voeding en dranken.

4 glazen water per dag

Gemiddeld werden 2.157 kilocalorieën geconsumeerd waarvan 432 kilocalorieën via snacks, gebak en desserts en 125 kilocalorieën via gezoete dranken. De proefpersonen dronken gemiddeld 4 glazen water per dag, gemiddeld 30 procent meer dan hun totale vochtinname via voeding.

De onderzoekers berekenden dat bij een toegenomen waterconsumptie van 1 %, de energie-inname afnam met gemiddeld 8.6 kilocalorieën per dag. Bij mensen die 1-3 glazen water per dag extra dronken kwam dit neer op een energie-afname met gemiddeld 68-205 kilocalorieën. Ook kwam uit de analyse naar voren dat bij de waterdrinkers de natriuminname afnam met 78-235 gram, de suikerinname met 5-18 gram en de cholesterolinname met 7-21 gram.

Bron: Platform voor voedingsgeneeskunde

Comments are closed.