Meidoorn helpt bij hartproblemen

0

De Crataegus oxyacantha of meidoorn behoort tot de plantenfamilie Rosacea en is een doorndragende boom of struik, die vier meter hoog kan worden. De verse, rijpe bessen van de Crataegus oxyacantha worden gebruikt voor de bereiding van het homeopathisch geneesmiddel Crataegus.

Opvallende symptomen

  • nervositeit
  • slapeloosheid
  • zwak hart
  • hartkloppingen
  • versnelde hartslag, met een gevoel van haast en dringendheid
  • schommelingen van de bloeddruk, gepaard gaande met duizeligheid
  • bij inspanning ademnood en hoofdpijn

Toepassing

  • Hart- en bloedsomloopproblemen, hoge en lage bloeddruk.

Er is een aantal homeopathische middelen die volkomen veilig in gebruik zijn en daarmee binnen de zogenaamde zelfhulplijn mogen vallen. Crataegus Oxicanthus is daar één van. Als homeopaat schrijven we dit orgaanmiddel voor het hart  met grote regelmaat voor. Het is een veilig, niet cumulatief werkend, versterkend orgaanmiddel voor het hart. Het zorgt voor een her-balans in het geval van door welke oorzaak dan ook verzwakking van het hart, bij hartritmestoornissen, een hoge bloeddruk (samen met Solidago tinctuur), bij pijn in de hartstreek en onder het linker sleutelbeen, bij alle klachten die door inspanning verslechteren. Ook bij hartklepgebreken kan Crataegus veel goed doen. Een eigen diagnose en beginnen met Crataegus zonder een bezoek aan de huisarts en eventueel cardioloog is niet verstandig. In elk geval geldt dat alleen een goede, deskundige diagnose het gebruik rechtvaardigt.

Crataegus heeft haar diensten meer dan bewezen bij patiënten die Herceptin gebruiken vanwege borstkanker. Het gebruik van Herceptin verzwakt de hartspier en maakt dat de hartfunctie vaak razend snel terugloopt. Dan wordt op zo’n moment de chemo gestopt en hoopt men op herstel. Veelal gaat dat niet of moeizaam. Echter, onze ervaring leert dat wanneer we de patiënt enkele weken Crataegus voorschrijven, de hartfunctie weer stijgt naar normaalwaarden hetgeen dan ook gelijk een nieuwe chemo rechtvaardigt, regulier gezien.

Hart- en vaatziekten komen niet zomaar ‘uit de lucht’ vallen. Ze hebben wel degelijk hun aanleiding, oorzaak of geschiedenis. In de homeopatische behandeling is het gebruik van Crataegus een wezenlijk onderdeel omdat ook de erfelijk belasting wordt mee behandeld evenals de tendens waardoor juist jij deze hart- en vaatziekten ontwikkelt. Een deskundig advies in één van onze praktijken is een must naast het gebruik van Crataegus Oxicanthus!

Foto: Jorick Homan (Flickr, licentie: CC BY 2.0)

Comments are closed.