Mijn eerste ervaring met de helende werking van klankschalen

0

Elf jaar geleden werkte ik als Muziektherapeut in een Psychiatrisch Ziekenhuis op de chronische afdeling. Op die afdeling trof ik een man die leed aan een chronische vorm van schizofrenie. Wekelijks ontmoette ik hem bij de muziektherapie in een groep. Uit alles bleek de talentvolle en creatieve geest van deze man. Hij genoot van de muziek en had soms ook een fijnzinnig gevoel voor humor. Bij hem zag ik voor het eerst de helende werking van klankschalen.

Het was duidelijk dat deze man geen prettig innerlijk leven had. In zijn gedrag liet hij zich bij tijden zien met veel onrust, dominantie, agressie e.d. Om voor deze man enige rust te creëren, ben ik met hem individueel gaan werken. Ik heb muzikaal alles uit de kast getrokken wat ik kon verzinnen om deze man te helpen om zich wat te gaan ontspannen. Hij zat echter voortdurend als een gespannen veer op het puntje van zijn stoel te wiebelenen telkens als ik iets liet horen of met hem samen deed dan was zijn aandacht na 1 of 2 minuten weg en vertoefde hij weer in zijn eigen wereld.

In het muzieklokaal stonden een set klankschalen. Dat geluid vond ik in algemene zin niet geschikt om te gebruiken voor de psychotische cliënten waarmee ik werkte. Maar omdat ik geen ingang vond voor deze man heb ik toch 2 grote klankschalen gekozen en die in een zeer rustige cadans, om en om laten klinken.

Vanaf het moment dat hij het geluid hoorde begon hij te lachen, ging op zijn gemak in zijn stoel zitten en ontspande….., zijn mimiek anders voortdurend in beweging, kwam geheel tot rust, zijn hoofd rustte in zijn hand en hij deed zijn ogen dicht. Tot in zijn hele lijf ontspande hij.

Echter elke keer wanneer ik dreigde te stoppen, deed hij zijn ogen open en zorgde ervoor dat ik door ging. Dat hield ik dan zo’n 20 minuten vol.

De klankschalen hadden voor deze man een helende werking!

Daarna ging hij terug naar de afdeling. Wat daar op viel was dat hij op die dag en de dag erna heel vriendelijk was gestemd naar de medebewoners op de afdeling. Hij reageerde coöperatief, kon deelnemen aan groepsactiviteiten en hij hoefde op die dagen geen zo nodig medicatie voor de onrust en agressie.

Voor mij was het ook opvallend dat op de dag dat deze man voor een individuele behandeling kwam, hij spontaan kon ontlasten. Dat was iets dat bij hem eigenlijk niet meer gebeurde.

Deze helende werking herhaalde zich keer op keer.

Wat ik voor mij zeker weet, is dat het de frequenties van de klankschalen waren die de helende werking brachten. Het was niet een reactie omdat hij mij aardig vond of vanwege de persoonlijke aandacht van dat moment. Dat zal ook zeker prettig zijn geweest. Maar het was precies dat werk met de klankschalen wat hem rust gaf, een prettiger innerlijk leven en fysieke ontspanning, ondanks dat ik met de klankschalen in het geheel niet aan zijn lichaam kwam.

Ik beweer niet dat je klankschalen zomaar kan inzetten. Maar in dit geval werkte het heel positief. Deze man kampte al jaren met zijn aandoening en had een zwaar leven. De schizofrenie ging er niet mee over maar het leven werd voor deze man wel gedurendeenkele dagen in de week prettiger en leefbaarder.

Na verloop van tijd bemerkte ik de grote les die deze man mij leerde. Ik ging daardoor weer op ontdekking uit, om meer te leren over de werking van de klankschalen, harmonische frequenties…. Het bracht me uiteindelijk naar mijn eigen Natuurgeneeskundige Praktijk.

Ook ik heb de gehele waarheid rondom ‘genezen en helen’ niet in pacht. Het moment van de genezing van een klacht blijft altijd een wonder van de mens zelf of je nu regulier of complementair werkt. Het is de kracht van ieders zelfhelende vermogen dat genezing bewerkt. Ik heb wel geleerd om voor dat wonder de weg te effenen op een natuurlijke manier en daar gebruik ik de klankschalen nog steeds heel geregeld bij. Iedere keer weer ben ik zelf verwonderd en blij.

Inmiddels is deze man overleden. Maar regelmatig denk ik aan hem terug en ben hem nog steeds enorm dankbaar.

Een warme groet,

Corrie Derks, https://klankbehandeling.nl
welkom@corriederks.nl, 06-11432456

Comments are closed.