Mind-body-interventies remmen ontsteking

0

Meditatie, yoga, tai chi, mindfulness en andere zogenaamde mind-body-interventies (MBI’s) laten je niet alleen ontspannen; ze kunnen de genexpressie beïnvloeden en zo het aantal ontstekingsstofjes ofwel cytokines in het bloed verlagen, die door stress juist wordt verhoogd. Dat suggereert een reviewstudie door onderzoekers van Coventry University (UK) en de Radboud Universiteit in Nijmegen in een publicatie in het tijdschrift Frontiers in Immunology. Het is de eerste studie, die de moleculaire effecten van MBI’s aantoont.

Dat verschillende vormen van mind-body interventies (MBI’s), zoals meditatie, yoga, tai chi en mindfulness effectief de mentale en lichamelijke gezondheid kunnen verbeteren, is regelmatig in studies aangetoond, maar het achterliggende moleculaire werkingsmechanisme was onbekend. Wetenschappers besloten daarom te kijken naar de invloed van MBI’s op de expressie van bepaalde genen, die te maken hebben met stress. Zij reviewden achttien relevante zowel klinische als niet-klinische studies en vonden een relatie tussen MBI’s en een downregulatie van de transcriptiefactor nuclear factor kappa B (NFκB).

Als je stress ervaart, produceert je lichaam NFκB. Die transcriptiefactor zorgt dat genen tot expressie komen, die vervolgens ontstekingsbevorderende cytokines aanmaken. Wie aan een vorm van MBI doet, heeft juist minder NFκB en dus ook minder ontstekingsbevorderende cytokines in het bloed, wat de kans op ontstekingsziekten verlaagt. Deze cytokines versterken op de korte termijn het immuunsysteem, maar vergroten op de lange termijn de kans op kanker en psychische problemen.

Door de beperkte hoeveelheid relevante studies is meer onderzoek nodig om de effecten van MBI’s op de expressie van genen te begrijpen en te vergelijken met andere gezonde interventies, zoals beweging, slaap en gezonde voeding.

Bron: Voedingsgeneeskunde.nl

Comments are closed.