Minder pesticiden in lichaam door biologisch eten

0

Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen die biologische producten eten daadwerkelijk minder pesticiden in hun lichaam hebben. Daarmee is dus wetenschappelijk bewezen dat biologisch eten gezonder is. De onderzoekers vroegen 4466 Amerikanen hoe vaak de biologische producten aten. Vervolgens werd de urine van de proefpersonen gecontroleerd. Mensen die veel biologisch fruit en groenten eten bleken minder pesticiden in hun urine te hebben dan mensen die ‘normaal’ eten. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke journaal Environmental Health Perspectives.

65 procent minder pesticiden

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die biologische voeding eten maar liefst 65 procent minder pesticiden in hun urine hebben, zoals organofosforverbindingen. Zelfs bij lage concentraties kunnen deze organofosforverbindingen schadelijk zijn voor de gezondheid. Vooral voor de ontwikkeling van de hersenen van kinderen.

Geen groot risico

Maar lopen mensen die niet biologisch eten een groot risico? Vooralsnog denkt men van niet. De gemeten waarden vallen nog binnen de grenzen die het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) vastgesteld heeft. Maar volgens de onderzoekers zijn de huidige richtlijnen te soepel. “We beginnen nu pas de risico’s te begrijpen”, concludeert studieleider Cynthia Curl van de staatsuniversiteit van Boise.

Comments are closed.