Minder zorgkosten door gebruik van natuurlijke geneeswijzen

0

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die gebruik maken van natuurlijke geneeswijzen ruim 10% minder zorgkosten maken dan patiënten die alleen gebruik maken van reguliere geneeswijzen. Tot deze conclusie komen onderzoekers Erik W. Baars en Peter Kooreman na een jarenlang onderzoek onder ruim 1,5 miljoen patiënten. Hiervoor zijn de gegevens van verzekeraars AGIS over de periode 2006 – 2011 geanalyseerd.

Doel van hun onderzoek was om de gezondheidskosten en de sterftecijfers te vergelijken tussen patiënten die kiezen voor een reguliere arts en patiënten die kiezen voor een arts die gebruik maakt van alternatieve en complementaire geneeswijzen.

De conclusie van deze studie is dat Nederlandse patiënten die kiezen voor een arts die gebruik maakt van alternatieve en complementaire geneeswijzen, 10,1% minder zorgkosten maken en dat ze niet korter leven dan mensen die gebruik maken van een traditionele arts. De besparing wordt vooral gerealiseerd doordat er minder kosten worden gemaakt voor ziekenhuisopname en medicatie.

De besparing vindt plaats over alle leeftijdscategorieën, maar vooral bij ouderen. Het volledige onderzoek (gepubliceerd op 27-8-2014) is hier terug te vinden (Engelstalig).

Comments are closed.