Mindfulness als behandeling ADHD

0

De roep om alternatieven voor medicatie bij het behandelen van ADHD wordt harder. Promovendus Renée Meppelink onderzocht het effect van een mindfulness training op de psyche van kinderen en ouders. De training zou een alternatief kunnen zijn voor medicatie in de behandeling van ADHD in de kindertijd.

De studie van Meppelink is de eerste die de training vergelijkt met de resultaten van medicatie voor ADHD. Het vergelijk is nodig door de stijgende vraag naar alternatieven voor medicatie. Dit komt door de ernstige bijwerkingen van medicatie die op korte termijn kunnen optreden en de onbekende gevolgen van medicatie op de lange termijn. Tegelijkertijd is de effectiviteit van mindfulness training voor kinderen met ADHD de afgelopen jaren meer naar voren gekomen.

Twee behandelingen

Afgelopen week presenteerde Meppelink haar proefschrift aan de Universiteit van Amsterdam. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de mindfulness trainingen als een niet-farmaceutisch alternatief kunnen worden beschouwd in de behandeling van ADHD in de kindertijd.

De twee trainingen uit het onderzoek zijn bestaande mindfulness trainingen. De Mind-ful Parentingtraining helpt ouders op een kalme, niet reactieve wijze te reageren op met kinderen met ADHD. De Mymind training verhoogt de aandacht en gedragscontrole van kinderen door spelenderwijs meditatie oefeningen te volgen. Door de deelnemers aan het onderzoek in groepen te splitsen kon een goed vergelijk worden gemaakt tussen kinderen die medicatie kregen en kinderen die de trainingen volgden.

Bron: Universiteit van Amsterdam

Comments are closed.