Mindfulness kan stress en eetlust bij zwaarlijvige kinderen verminderen. Dat blijkt uit een studie die onlangs werd gepubliceerd in Endocrine Connections.
Obese kinderen hebben een verhoogd risico op een aantal schadelijke medische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes. Overgewicht kan ook stress en angstgevoelens veroorzaken. Eerdere studies hebben laten zien dat verhoogde stress kan resulteren in eetbuien, waardoor het voor kinderen moeilijker is om een dieet vol te houden. Toch zijn de meeste behandelingen uitsluitend gericht op voeding en lichaamsbeweging.
Onderzoeksopzet
In deze studie onder leiding van de Mexicaanse kinderarts Mardia López-Alarcón leerde een groep van 33 kinderen gedurende acht weken mindfulnessvaardigheden. Daarnaast volgden deze kinderen een caloriearm dieet. Een andere groep van 12 kinderen volgde alleen het dieet. De gecombineerde therapie bleek effectief. Bij deze kinderen namen gewicht, angst en stressniveaus af. In de controlegroep ervaarden de kinderen meer angst en verloren zij minder gewicht.
Uitkomsten
Deze bevindingen bewijzen dat mindfulness mogelijkheden kan bieden voor zwaarlijvige kinderen die een caloriearm dieet moet volgen. De verhoogde niveaus van angst, zoals deze werden waargenomen in de controlegroep, suggereren dat in de huidige strategieën om tot gewichtsverlies te komen, meer rekening gehouden moet worden met psychologische factoren naast fysieke en levensstijlfactoren. Mindfulness is volgens de onderzoekers een effectieve strategie om angst te verminderen en de kans op succesvol gewichtsverlies te vergroten.
Nederlandstalige gids
Er is in de boekhandel een inspirerende gids verkrijgbaar met praktische mindfulnessoefeningen voor kinderen van vier tot elf jaar en hun ouders. In deze publicatie, getiteld Mindfulness voor kinderen geeft mindfulnessdocente Uz Afzal uitleg over de voordelen van mindfulness en hoe je het kunt beoefenen. Het boek gaat niet zozeer in op zwaarlijvigheid, maar door eenvoudige oefeningen kunnen kinderen leren om met hun gevoelens om te gaan en hun zelfvertrouwen en concentratievermogen te vergroten.