De moderne imker: een beroep met verantwoordelijkheid

0

Er zijn veel goede redenen om imker te worden. Veel imkers willen iets voor de natuur doen. Andere zijn gefocust op de bestuiving van planten en bomen. En weer andere houden van honing uit de directe omgeving.

Er zijn imkers die zich bezig houden met stadsontwikkeling en weer andere zetten zich in voor de biodiversiteit. Hoe dan ook … imker zijn betekent verantwoording op zich te nemen.

Toen ik met het imkeren in 1990 begon was niet bewust dat ik hiermee ook verantwoordelijkheden op me zou nemen. Wat mij boeide dat was het ongrijpbare …. het insect … met zo veel sociale kwaliteiten. Dat ik in dit wonderbare geheel een verantwoordelijke rol zou hebben … nee… dat bewustzijn kwam pas veel later. Mijn eersten bijenvolken gingen dood en daarmee groeide ook het besef dat ik iets niet goed had gedaan, 40.000 bijen dood. En het gevoel van … shit .. .wat heb ik gedaan.

In al die jaren heb ik geleerd dat de honingbij zonder menselijke ondersteuning in Europa niet kan overleven. Een imker heeft dus een belangrijke rol. Het in stand houden van de bijen populatie. Dit wil ook zeggen … leren … meebewegen … opserveren … zich laten verwonderen … het niet te strak regisseren … maar er met je hoofd en met je hart bij te blijven. De bijen weten alles … maar zonder de imker is het overleven nagenoeg onmogelijk.

Open imkerdagen 2016 op 9 en10 juli … bij de imkerij Stad en Streek

Voor iedereen die kennis wil maken met de fascinerende dier wordt zaterdag en zondag 9 – 10 juli open imkerdagen georganiseerd. Tevens bestaat er ook de mogelijkheid om zich voor de nieuwe basiscursus in te schrijven. Op alle twee dagen is de imkerij van 10 – 17 uur geopend. Kijk voor de route op  http://www.imkerijstadenstreek.nl/

Deze blog is geschreven door Thomas Freitag.

 

Comments are closed.