Moestuinieren, een heel jaar lang

0

September is één van mijn minder favoriete maanden in de moestuin. Het is ofwel heel zonnig, ofwel heel nat. There’s no in between. Bovendien merk je aan verschillende planten dat ze stilaan wat uitgebloeid zijn. Ze stoppen met overvloedig vruchten te produceren en kondigen stilaan het einde van het moestuinseizoen aan. Of zijn er toch nog manieren om je moestuinhart nog even verder te laten kloppen?

De warme en de koude kast

Gelukkig bestaat er nog zoiets als de warme of de koude kast. Een serre of een grondbak zoals de meeste het noemen. In een serre ligt de temperatuur al snel een pak hoger en wordt het vooral aan de grond niet te koud wat nefast is voor het ontkiemen van planten. Ideaal dus om de laatste spinazie, rucola, radijzen, bietjes,… te zaaien.

In de koude kast zorg ik voor weeuwenteelt. Met deze teelt zorg je er niet voor dat je dit jaar nog extra groenten oogst, maar dat je volgend jaar al veel sneller kunt oogsten. Dit werkt voornamelijk goed bij kolen.
Zo zaai je nu in je koude kast je kolen, deze groeien verder tot de vorst en staken dan hun groei. Zodra het weer wat warmer wordt in februari – maart schieten de kolen verder door. Heerlijk toch?

Aardbeien? Het is de moment. In tegenstelling tot wat veel mensen denken worden aardbeien niet enkel in het voorjaar geplant. En dat is maar goed ook, want dat geeft je meteen weer wat te doen in het najaar!

Aardbeienplanten die in juni vruchten geven, maken immers uitlopers aan. In augustus-september zijn deze uitlopers volgroeid. Niet enkel hebben ze dan de ideale grootte om te verplanten, ze hebben tegen dan ook voldoende wortels aangemaakt en klaar om te verplanten. Het verplanten is aangewezen omdat je ze zo op goed voorbereide grond een verse start kunt geven. In alle ruimte en alle rust. Bovendien hebben aardbeien koude nodig om in het voorjaar voldoende uit te groeien en lange bloemtrossen aan te maken. Ook zal door de koude de kwaliteit van de bloemtrossen veel beter zijn.

Aardbeien hebben ook sterke wortels nodig. Want als straks uw aardbeiplanten volop in blad staan en beladen zijn met vruchten, breken ook al mooie zomerse periodes aan. De plant heeft op dat moment veel water nodig. Dit is dan om de verdamping via de bladeren op gang te houden en om de vruchten te doen bijkomen. Enkel het beste wortelstelsel is hiervoor goed genoeg. En door in augustus-september te planten hebben de wortels tijd genoeg om te groeien.

Of wat dacht je van look?

Look plant je ook het beste tijdens de maanden september en oktober. En dat doe je het beste in niet te zwaar bemeste grond. Planten is heel simpel. Je neemt een bol look, haalt daar de grootste tenen af en steekt die ongeveer 5 centimter in de grond. Daarna moet je enkel nog geduld hebben. Je zult zien dat ze nog voor de vorst komt, beginnen schieten. Dit stopt gedurende de winter. Wanneer het dan opnieuw warmer wordt, groeien ze verder. In juli-augustus sterft het loof af en kun je aan de voet van je plant een nieuwe lookbol vinden. je kan dit doen met look uit de supermarkt, maar ga zeker online ook eens op zoek naar andere soorten, dan ontdek je nieuwe soorten en smaken!

Laat het moestuinseizoen nog maar even duren, voor je het weet is het winter en zit je gezellig met een dekentje te Netflixen terwijl buiten je look en aardbeien zich al voorbereiden op het nieuwe moestuinseizoen!

Robby Sallaets,
http://www.groentenuitedegem.be

Comments are closed.