Monsanto moet kwart miljard euro betalen aan kankerpatiënt

0

Een Amerikaanse rechtbank heeft de chemiereus Monsanto een gevoelige slag toegebracht. Het bedrijf van de beruchte onkruidverdelger Roundup moet een kwart miljard euro betalen aan een kankerpatiënt.

Het is niet eens zozeer het bedrag dat Monsanto naar adem doet snakken. Het vonnis van de rechtbank van San Francisco zet de deur open voor een hele serie schadeclaims. Als die allemaal valide zijn in de ogen van de rechter, zal Monsanto dat niet overleven.

De rechtszaak was aangespannen door een Amerikaanse tuinier, Dewayne Johnson (46). Hij zegt dat hij niet was gewaarschuwd voor de gevaren van het product van Monsanto en  daardoor heeft hij kanker gekregen.

Bedrijf gaf nooit thuis

Johnson gebruikte Roundup regelmatig, aangezien hij tuinier was. Nadat hij er gedurende meerdere jaren aan was blootgesteld, bleek Johnson een kanker te hebben die terminaal is, een non-Hodgkinlymfoom. Voor hij naar de rechtbank ging, probeerde hij twee keer met Monsanto contact op te nemen, maar het bedrijf gaf nooit thuis. En dus begon hij een historische rechtszaak, want hij is de eerste persoon die Monsanto voor de rechter daagt.

Volgens de rechter had Monsanto moeten weten dat het product gevaarlijk is voor de gezondheid. Er is dan ook sprake van kwade wil en daardoor wordt het bedrijf veroordeeld. De advocaat van Dewayne Johnson heeft interne documenten te pakken gekregen die bewijzen dat Monsanto al tientallen jaren wist dat Roundup kankerverwekkend kan zijn. De advocaat en z’n cliënt eisten meer dan 400 miljoen dollar, maar de rechter verlaagde dat bedrag naar 289 miljoen dollar, ofwel iets meer dan 250 miljoen euro.

In Nederland toegestaan, in België verboden

Monsanto heeft meteen gereageerd. “We wensen onze sympathie te betuigen aan M. Johnson en zijn familie. De beslissing van vandaag verandert niets aan het feit dat 800 wetenschappelijke studies, het Amerikaanse agentschap voor de bescherming van het milieu (EPA), nationale gezondheidheidsinstellingen en andere autoriteiten, het feit dat glyfosaat kanker zou veroorzaken niet ondersteunen, en de kanker van M. Johnson hier niet door veroorzaakt is.”

Ook in Europa veroorzaakt glyfosaat een hele polemiek. Al meerdere keren is geprobeerd om het product te verbieden. In juni 2016 moest de Europese Commissie hier eigenlijk een oordeel over vellen, maar uiteindelijk werd beslist om de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met vijf jaar te verlengen. In Nederland is er sprake van vrije verkoop, in België is de verkoop van bepaalde onkruidverdelgers op basis van glyfosaat verboden, waaronder Roundup. Het verbod gaat vanaf 1 januari 2019 in.

De rechtszaak in San Fransisco staat niet op zichzelf. In de Verenigde Staten lopen meer dan 5000 soortgelijke zaken tegen het middel van de chemiereus. Bayer, het moederbedrijf van Monsanto, gaat overigens in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. De waarde van de aandelen van Bayer kelderde met tien procent.

Beeld: downtoearth.org.in

Comments are closed.