Naakte haver uit Groningen

0

Kortgeleden was ik op het Cittaslow voedfestival in Sellingen Groningen. De connectie tussen boeren, burgers en ons bord stond die dag centraal en het ging over duurzaam produceren en samenwerken. Dit festival werd mede georganiseerd door Rineke Dijkinga, natuurgeneeskundige en schrijfster van ‘Weten van (h)eerlijk eten’ en van ‘Alles draait om je hormonen’. 99% van je fysieke processen worden geregeld door je hormonen. Best veel! Rineke heeft intussen een eigen productenlijn opgezet met als titel Puur Rineke. Alle producten bevatten alleen waardevolle voedingsstoffen en geen onnodige toevoegingen.

Op het festival trof ik onderstaand heerlijke recept van hartige haverburgers. Ik heb het meteen uitgeprobeerd en ze zijn meer dan goedgekeurd. Prima als eiwitvervanger bij de warme maaltijd als je een dagje zonder vlees wilt. Maar ook super geschikt als voedzaam tussendoortje voor onderweg. Ik ben benieuwd of je ze lekker vindt;-) De basis van de burgers is naakte havervlokken. Deze haver wordt geteeld in de buurt van Sellingen op het Westerwoldse land. Nederlands graan, lekker duurzaam dus. Eet smakelijk!

Naakte haver, huh?

Naakte haver is een haversoort, waarvan het zaad los in het kafje groeit. Het harde onverteerbare kaf valt bij de oogst van de korrel af (bij de oogst van tarwe en rogge, gewone haver of gerst wordt het kaf geschild/gepeld).

Onbeschadigde haverkorrels houden hun kiemkracht, waardoor er meer voedings- en gezondheidswaarde behouden blijft. Deze volkoren naakte haver heeft bijzondere gezondheidseigenschappen. Misschien weet je al dat haver een van de voedzaamste en zeer goed verteerbare graangewassen is. Het bevat 12 tot 20% eiwitten en is relatief rijk aan overzadigde vetzuren. Daarnaast is haver rijk aan B-vitamines, beta-glucaan en mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer, mangaan, silicium en zink.

Regelmatig (naakte) haver eten helpt je bij het in balans houden van je bloedsuikerspiegel. Ook draagt het bij aan een gezonde cholesterolbalans en verlaagt het het risico op cardiovasculaire ziekte. Naakte haver is echt in opmars in Nederland en is in steeds meer natuurvoedingswinkels verkrijgbaar.

Hartige haverburgers (8 stuks-recept Rineke Dijkinga)

• 200 gram (naakte) havermout
• 2 tenen knoflook
• 60 gram geiten- of schapenkaas geraspt
• 15 gram bouillonpoeder
• 5-6 gedroogde tomaatjes in ministukjes gesneden
• eventueel een eetlepel zeesla (gedroogde zeegroenten)
• 2 theelepels gedroogde italiaanse kruiden
• scheutje olijfolie
• 3 biologische eieren

Doe alle ingrediënten, behalve de eieren, in een kom en meng goed. Proef en voeg zo nodig nog iets toe van het een of ander. Kluts de eieren en spatel ze door het havermengsel. Maak er met vochtige handen 8 balletjes van en leg ze op een ingevette bakplaat en druk ze beetje plat. Zet ze 25-30 minuten in de oven op 140 graden. Prik er na 25 minuten in: ze moeten niet te zacht, maar zeker niet te hard zijn. Zowel warm als koud te eten en vers uit de oven het allerlekkerst. Je kunt ze een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen. Handig ook voor onderweg.

Gratis E-book: Meer energie door Echt Eten

Je leefstijl veranderen is écht iets anders dan een paar weken een dieet volgen. Hier gaat het om duurzame gedragsverandering. Dat kost tijd en is een prachtige investering in jou, in jouw lijf en jouw toekomst. Verbeter stap voor stap je gewoonten als het gaat om bewegen, eten en ontspannen. In je eentje valt dat vaak niet mee. Kijk of je support kunt vinden in je omgeving en zoek anders een goeie leefstijlcoach die je aan de hand neemt. Echt, je kunt veel meer doen dan je denkt. Via mijn website kun je gratis het E-book ‘Meer energie door Echt Eten’ downloaden. Dat gaat vooral over voeding en laat je zien hoe je de eerste stappen zet.

NB: als je deze informatie waardevol vindt deel het dan gerust met anderen. Heb je vragen over je eigen gezondheid of gewicht, dan neem graag contact op via info@eet-echt-eten.nl of 06-44286934.
Fijn als je reageert.

Comments are closed.