Het najaar is de tijd dat de imkers hun bijenkasten schoonmaken. En wat daaruit komt – propolis – is het waard om te bewaren en te gebruiken. Deze harsachtige ‘bijenkit’ is een effectief antibioticum met vrijwel geen bijwerkingen!
Propolis is een soort harsachtige kit. Het wordt ook wel ‘bijenkorfcement’ genoemd, omdat bijen het gebruiken om hun nest mee te omhullen en kieren te dichten.
Bijen halen in het voorjaar hars uit de knoppen en bladeren van verschillende bomen, zoals de balsempopulier, kastanjes, berken en iepen. Verder wordt het ook verzameld uit diverse kruidachtige plantensoorten. Vervolgens zetten ze die hars met enzymachtige stoffen om in propolis.
Wachter voor de stad
De naam propolis is afkomstig uit het Grieks en betekent: ‘wachter voor de stad’. Pro betekent ‘voor’ en polis betekent ‘stad’. Propolis wordt dus gezien als een soort wachter die de stad bewaakt. Met andere woorden: het heeft een beschermende werking en houdt indringers buiten. En dat klopt precies. De bijen smeren hun korf ermee in en houden zo mogelijke infectiebronnen buiten de deur. De bijen poetsen iedere cel voor een larve op met deze harsachtige stof, zodat een baby-bij in een vrijwel steriele couveuse ter wereld komt.
Ontstekingsremmend
Propolis is een natuurlijk plantaardig antibioticum omdat het een sterk ontstekingsremmende werking heeft. Ontsteking is een reactie van het lichaam op overprikkeling, infectie of beschadigingen. Veel ontstekingen ontstaan doordat ons voedsel teveel eiwitten bevat. Sommige eiwitten verzuren namelijk het lichaam. Het gaat niet alleen om wat je doet, maar vooral ook om wat je laat. Vooral bij reumatoïde klachten is het van belang de eiwitinname te beperken.
Als er sprake is van ontsteking ontstaan vaak rode, pijnlijke plekken op het lichaam, een teken dat het immuunsysteem druk bezig is de schade te herstellen. Dat is belangrijk, want als het ontstekingsproces niet op tijd wordt geremd, kan dat ernstige gevolgen hebben voor het lichaam.
Propolis kan daarbij helpen. Het activeert het afweersysteem, stimuleert het immuunsysteem, remt ontstekingen en is schimmelwerend. Verder heeft het ook een antivirale en antibacteriële werking. En het prettige van propolis ten opzichte van reguliere ontstekingsremmers is dat het vrijwel geen bijwerkingen heeft, terwijl de reguliere antibiotica de darmflora nogal eens beschadigen.
Aandoeningen
Propolis werkt bij diverse aandoeningen die te maken hebben met ontstekingen, zoals aften, jeugdpuistjes, maar ook reuma. Verwerkt in crème helpt het ook bij aambeien, candida en genitale jeuk. Een klant met ontsteking in de hersenen die geen reguliere antibiotica meer kon verdragen, kan zich redden met propolis. Zoiets kan iemands dood voorkomen. Ook bij de mrsa bacterie waarvan we weten dat resistentie optreedt hebben we een natuurlijke remedie, dat is manuca honing met daaraan toegevoegd propolis en tea tree olie.
Allergisch
Propolis is verkrijgbaar als zalf, capsules en tinctuur. Een waarschuwing is op zijn plek: niet iedereen kan ertegen. Het is mogelijk dat je er allergisch voor bent. Hoe groter de diversiteit van de knoppen waar propolis van gemaakt is, hoe groter de kans op allergie.
Een alternatief voor propolis kan gemaakt worden door de knoppen van de zwarte populier te extraheren met alcohol. Dan komt de harsachtige stof, die normaal de bijen verzamelen, in het extract terecht.
Verder kan ruwe propolis (bij Marry in Beekbergen) vermalen worden en toegevoegd aan honing, bijvoorbeeld voor kinderen die de ziekte van Pfeiffer hebben.
Dit artikel is geschreven door Marry Foelkel. In meer dan 25 jaar heeft Marry Foelkel een schat aan ervaring opgedaan met de toepassing van kruiden voor gezondheid en wellness.
Foto: Pixabay