Natuurlijke middelen tegen hoesten

0

Middelen uit grootmoeders tijd:

 1. Tijm
  Tijm wordt vaak gebruikt in hoestdrankjes. Het ontspant de spieren van de luchtwegen.  Bereidingswijze: doe tee eetlepels gekneusde tijmblaadjes in een kopje. Giet er kokend water over en laat het tien minuten intrekken. Voor de smaak kun je er iets honing en/of citroensap aan toevoegen.
 2. Gember
  Gember helpt bij het losmaken van slijm. Snijd de gember in plakjes en laat het 20 minuten trekken in een pan met kokend water. Voeg wat honing en/of citroen naar eigen smaak toe. Gember kun je ook heel makkelijk in je theepot mee laten trekken met welke thee dan ook. Dan werkt het ook slijmoplossend.
 3. Zwarte peper
  Voor de ‘diehards’; Ook zwarte peper helpt bij het losmaken van slijm. Doe één theelepel gemalen zarte peper met twee eetlepels honing in een kopje met kokend water.  Laat het 10 tot 15 minuten staan.  Drink dan de thee langzaam, slokje voor slokje, op.
 4. Honing
  Honing kan helpen bij keelpijn en hoesten.  Het werkt verzachtend.  Je kunt het mengen met wat kokosolie en citroensap.
 5. Vitamine C
  Neem gerust in een periode van hoesten extra, zo’n 3000 m. gr.  vitamine C.  Even een weerstand boost.
 6. Water
  Water helpt om je slijmvliezen vochtig te houden waardoor het hoesten afneemt.  Melkproducten zijn juist slijmvormend, dus deze liever niet in de hoestperiode!
 7. Hete douche /  stomen
  Stomen verzacht de luchtwegen en zorgt er goed voor dat het slijm loskomt.
 8. Zout water
  Met zout water gorgelen doet wonderen bij een zere keel en een opkomende verkoudheid. Wellicht ter voorkoming van het hoesten?

Bronnen: diverse w.o. Vitamin Magazine herfst 2015

Comments are closed.