Nederlanders eten 1 kilo zout per jaar te veel

0

We eten gemiddeld per jaar een kilo zout te veel. Dat is de ongezouten waarheid. En slecht voor je nieren. 

Te veel zout eten veroorzaakt in Nederland naar schatting 1.500 sterfgevallen per jaar door hart- en vaatziekten, en draagt bij aan nierfalen. Iris Groenenberg, programmamedewerker Preventie van de Nierstichting, was geschokt. “Het is de ongezouten waarheid, kan je wel zeggen. Ik wist dat te veel zout slecht is. Maar hoe slecht, realiseerde ik me toen ik deze cijfers zag.”

1 kilo zout te veel

Iris zocht de recentste wetenschappelijke inzichten uit over zout. Het blijkt dat bijna iedereen in Nederland teveel zout eet. “De norm ligt op maximaal 6 gram zout per dag. Bijna 60 procent van de Nederlanders denkt daaraan te voldoen. In werkelijkheid eet 85 procent meer. Mannen eten bijna 10 gram per dag; vrouwen 7,5 gram. Dat betekent: gemiddeld een kilo zout per jaar te veel!”

Werking medicijnen minder

De gevolgen zijn groot. Te veel zout verhoogt de bloeddruk en draagt zo bij aan hart- en vaatziekten. Ook kan het nierschade veroorzaken of verergeren. Te veel zout vermindert bovendien de werking van medicijnen tegen hoge bloeddruk en tegen verergering van nierschade. Minder zout is dus extra belangrijk voor mensen met een (slecht behandelbare) hoge bloeddruk, diabetes en nierschade.

Minder zout: minder sterfte

Groenenberg: “Minder zout eten maakt écht verschil. Dat geldt voor iedereen, en in het bijzonder voor risicogroepen: mensen met hoge bloeddruk en diabetes. Daarom voert de Nierstichting campagne ‘Wie van zijn nieren houdt, eet minder zout’.” Als iedereen dagelijks 3 gram zout minder zou eten, sterven naar schatting jaarlijks 1.500 mensen minder aan hart- en vaatziekten. Zo’n zoutmindering zorgt ook voor minder nierschade en minder mensen die nierfalen krijgen. Hoeveel precies, wordt op dit moment onderzocht.

Zout zit in meer producten dan je denkt. Je kunt zelf meten hoeveel zout jij dagelijks eet op zoutmeter.com.

Bron: Gezondheidsnet.nl
Foto: Blondinrikard Fröberg (Flickr, CC BY)

 

Comments are closed.