‘Nederlandse stroom minder groen’

0

Energiebedrijven produceerden vorig jaar meer vervuilende kolenstroom dan in het jaar ervoor, blijkt uit een nieuw onderzoek van onder meer de Consumentenbond en Greenpeace. 

De Nederlandse stroom is aan het ‘vergrijzen’ als gevolg van de lage kolenprijs, stellen de instanties. Ze beoordeelden alle 37 stroomleveranciers die actief zijn op de Nederlandse markt op duurzaamheid. Over de gehele linie zijn de energiebedrijven in het onderzoek als minder duurzaam beoordeeld dan een jaar geleden. Hun gemiddelde cijfer daalde van 5,7 naar 5,5.

Dikke onvoldoende voor energiereuzen

Energiereuzen Nuon en Essent kregen in het rapport beide een dikke onvoldoende, met scores lager dan een 4. Zij investeerden volgens de onderzoekers vorig jaar ook nog in vervuilende stroom. Van de grote spelers die samen ruim driekwart van de markt in handen hebben, was Eneco het meest duurzaam. Maar ook dat bedrijf zag zijn rapportcijfer iets teruglopen.

De partijen kunnen volgens de onderzoekers beter scoren door te kiezen voor energie uit zon, wind en duurzaam gecertificeerde biomassa. Ook energie uit gascentrales wordt als voldoende duurzaam beoordeeld. In 2014 kregen negen energiebedrijven een voldoende, dit jaar zijn dat er acht. Deze koplopers zijn goed voor een gezamenlijk marktaandeel van 21 procent.

Kleine spelers

Slechts enkele kleine stroomleveranciers die vooral of uitsluitend energie verkopen uit volledig duurzame bron zoals uit wind en zon, halen een ruime voldoende. Hun bijdrage aan de totale Nederlandse stroommarkt – inclusief die aan fabrieken en bedrijven – is echter klein. Het marktaandeel van de zeven voorlopers in de lijst, waaronder Greenchoice, was vorig jaar 3,3 procent.

Bekijk hier de volledige ranking »

Comments are closed.